Parama „gase požar“: Vatrogasci uplaćuju Milovoj stranci i po 1.500 evra za kampanju

© Flickr / Rex RoofEvro
Evro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživački centar NVO MANS iz Crne Gore došao je do novih podataka koji produbljuju sumnju da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) koristi uspostavljenu šemu za ubacivanje gotovine u svoje zvanične finansije i to kroz navodne donacije fizičkih lica.

Zaposleni u Službi zaštite i spasavanja Opštine Danilovgrad su organizovano i na isti dan uplatili 16.000 evra za potrebe ovogodišnje izborne kampanje DPS-a. Najmanja donacija iznosila je 500, dok su pojedini vatrogasci izdvajali i do 1.500 evra kako bi pomogli vladajuću partiju, pokazuju podaci koje je analizirao MANS.

Goran Radulović, komandir Vatrogasne službe, potvrdio je za MANS da je „kao član i aktivista DPS-a od osnivanja donirao 1.500 evra DPS-u za potrebe kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine“. U imovinskom kartonu Radulovića se navodi da je njegova plata prošle godine iznosila 1.200 evra, dok je u januaru ove godine primio 1.530 evra.

Milo Đukanović u poseti bolnici - Sputnik Srbija
Vlast u Podgorici mislila da je korona dar s neba, ali je i njoj virus pomrsio konce /video/

Prema podacima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, vatrogasci imaju prosječnu mjesečnu zaradu od 550 evra, što nije predstavljalo prepreku da danilovgradski doniraju i iznose od 1.000 do 1.500 evra.

Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene su istog dana, 7. jula ove godine, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016. godine.

Kako iz MANS-a navode, dodatnu sumnju da se radi o organizovanoj šemi za ubacivanje novca nepoznatog porijekla u izbornu kampanju DPS-a izaziva i činjenica da su i članovi opštinskih odbora iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice i Šavnika svoje priloge uplaćivali određenim danima, a nerijetko i u iznosima koji su premašivali njihove mjesečne zarade.

Tako je pet članova bjelopoljskog opštinskog odbora DPS-a, uključujući i predsjednika te opštine Petra Smolovića i predsjednika Skupštine opštine Abaza Dizdarevića, uplatilo ukupno 4.500 evra. Osim njih, iz Bijelog Polja su donacije partiji uplatili i Emin i Hajro Kajević i to ukupno 3.500 evra. Sve donacije od članova i aktivista iz Bijelog Polja uplaćene su istog dana, 17. jula 2020. godine.

Dan ranije, kampanju je podržalo i šest članova beranskog odbora DPS-a i to u ukupnom iznosu od 2.480 evra. Partiju je podržao i petnjički odbor, odakle je 16. jula stiglo pet priloga i to u ukupnom iznosu od 1.400 evra.

DPS finansira kampanju iz fondova nepoznatog porijekla

Milo Đukanović ubacuje glasački list u kutiju na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija
Sukob interesa: Kandidatkinja sa liste DPS-a štampa glasačke listiće za crnogorske izbore

Istraživački centar MANS-a ovim je otkrio još jedan primjer organizovane šeme za ubacivanje gotovine u tokove aktuelne izborne kampanje, dok državni organi i to prevashodno tužilaštvo i dalje ostaju nijemi na očigledan primjer pranja novca pod okriljem izbora. Nakon što je otkriveno da su kampanju za prošle parlamentarne izbore navodno finansirali Romi s Vrela Ribničkih, socijalni slučajevi iz Berana, radnici podgoričke „Čistoće“ i „Vodovoda“, podgorički vatrogasci i više članova opštinskih i glavnog odbora partije, koji su uplaćivali novac najčešće na isti dan i u istoj banci, evidentno je da se ta praksa nastavlja i u okviru ovih izbora, bez ikakve reakcije nadležnih organa.

Ovakva praksa već sada ozbiljno diskredituje nadolazeće izbore, jer se jednoj partiji svjesno i proračunato ostavlja prostor da finansira svoju kampanju iz fondova nepoznatog porijekla, uz sada već prepoznate druge nelegitimne metode kojima DPS ostvaruje prednost u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala