Sukob interesa: Kandidatkinja sa liste DPS-a štampa glasačke listiće za crnogorske izbore

© AP Photo / Darko VojinovicMilo Đukanović ubacuje glasački list u kutiju na biračkom mestu u Podgorici
Milo Đukanović ubacuje glasački list u kutiju na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vijest da se vlasnica firme koja će štampati glasačke listiće za parlamentarne izbore u Crnoj Gori nalazi na listi vladajuće Demokratske partije socijalista je zabrinjavajuća i dovodi u pitanje izborni proces, jer je riječ o čistom sukobu interesa koji budi strah od mogućih zloupotreba.

Novinar Dražen Živković ovako komentariše šokantno saznanje da se na 72. mjestu izborne liste „Odlučno za Crnu Goru — DPS Milo Đukanović“ našla Nemša Omerhodžić, vlasnica preduzeća „Merkator internešenel“ iz Bijelog Polja, čije će preduzeće shodno jednoglasnoj odluci Državne izborne komisije Crne Gore (DIK) štampati izborni materijal za predstojeće izbore 30. avgusta.

Ipak, iako je komisija DIK-a, kako je ranije saopšteno, ocijenila je da ponuda bjelopoljskog „Merkatora“ znatno povoljnija u odnosu na ponudu ostalih preduzeća, činjenica da će firma poslaničkog kandidata DPS-a štampati izborni materijal, u javnosti Crne Gore probudila je mnoge sumnje i u najmanju ruku otvorila pitanje sukoba interesa.

Sukob interesa, a nadležni ćute

Novinar i urednik portala „Borba“ Dražen Živković decidan je da se u normalnoj i sređenoj pravnoj državi ovako nešto ne bi smjelo desiti, čak ni da se Nemša Omerhodžić našla kao kandidat na listi neke lokalne mjesne zajednice, a kamoli na listi za poslanika u crnogorskom parlamentu — uz opasku da je ovdje čak najmanje sporan konflikt interesa.

Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Ozvaničena izborna trka u Crnoj Gori: Spisak stranaka i koalicija koje izlaze na izbore

„U pitanju je blago rečeno užasno saznanje, a užasno je i to što nadležni organi i NVO organizacije koje se bave praćenjem i monitoringom izbornog procesa, ćute kao zaliveni. DPS-u je očigledno dozvoljeno da i u izbornoj kampanji i mimo kampanje radi šta god hoće. Da mogu da krše zakone i prave konflikt interesa. To nažalost niko neće sankcionisati i to je postala uobičajena praksa sa kojom mi morao da se borimo“, kaže Živković za Sputnjik.

S obzirom na milion drugih neregularnosti koje prate izborni proces u Crnoj Gori, gdje je čak sam birački spisak „rak-rana“ i u situaciji gdje postoje sudske presude da se kupuju birači, naš sagovornik smatra da je paradoks da kandidat za poslanika sa liste DPS-a štampa glasačke listiće utoliko veći.

Živković se stoga pita da li to znači da kada DPS štampa izborne listiće, automatski može i mimo izbornog dana da raspolaže sa glasačkim listićima, uz konstataciju da potvrdan odgovor dovodi do nečega što može da bude — „katastrofalno na dan izbora“. 

Strah od zloupotrebe

„Bojim se zloupotrebe da će neko imati izborne listiće u rukama i prije izbornog dana i manipulisati sa njima prema ljudima za koje u DPS-u nisu sigurni za koga će glasati. Podsjetiću da opozicija godinama upozorava da postoji opasnost da ljudi koje pritiska DPS dobijaju zaokružen listić dan ili dva prije izbora koji treba da ubace u kutiju, a da kao dokaz da su ubacili taj listić donesu prazan listić koji su tog dana dobili na izbornom mjestu. Ako DPS kontroliše izradu listića, birački spisak i čitav izborni proces i ako je Državna izborna komisija u njegovim rukama, ne vidim šta bi ih spriječilo da to ponovo učine“, upozorava Živković.

Kuči su razvili trobojku dugu 70 metara u Podgorici - Sputnik Srbija
Nosilac najjače opozicione liste u Crnoj Gori: Imamo dobitnu kombinaciju da promenimo vlast /video/
„Neko bi zaista trebalo da se zabrine i digne glas dok smo još na vrijeme, ako smo još na vrijeme. Dozvoliti da u rukama nekoga ko je kandidat DPS-a bude štampanje glasačkih listića — to nije samo zloupotreba, već krivično djelo za koje bi neko trebalo da odgovara“, dodaje naš sagovornik.

Živković smatra da bi jedini način da se ovako neregularna situacija prevaziđe bila da se tender za izradu izbornog materijala obori istog trenutka kada je postalo jasno da će gospođa koja je pobijedila na tenderu, biti kandidat za poslanika DPS-a.

„Tako bi se otklonila svaka sumnja u regularnost. Ovako je ovo samo po sebi ne samo skandalozno, već i možda dovoljan razlog da se ne ide u izborni proces“, zaključuje Živković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala