Vlast u Podgorici mislila da je korona dar s neba, ali je i njoj virus pomrsio konce /video/

© Tanjug / SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/Milo Đukanović u poseti bolnici
Milo Đukanović u poseti bolnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada su zbog epidemiološke situacije prekinute litije u Crnoj Gori, neki zvaničnici u Podgorici su to doživeli kao dar s neba, da bi se sada ispostavilo da je kovid peh i za samu vlast, objašnjava za Sputnjik istoričar dr Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju.

Na predstojećim crnogorskim parlamentarnim izborima ključno je da se odbrani izborna volja građana, imajući u vidu iskustva iz prethodnih izbornih ciklusa, kao i to da okolnosti ne idu naruku aktuelnoj vlasti kojoj je sad i korona pomrsila konce.  

Naime, dijaspora iz Evrope, kako ističe Raković, neće moći sada da dođe na glasanje jer bi po povratku u svoje zemlje ljudi morali da idu u karantin. Neće moći da dođu ni oni iz SAD jer je luksemburška kompanija koja je trebalo da pokrene čarter letove iz SAD u Crnu Goru to prolongirala do oktobra.

Korona pomrsila konce vlasti

Dijaspora je bila značajan resurs koji je dosad donosio glasove DPS-u. Sada toga neće biti“, ističe Raković.

On primećuje da je vlast takođe jako uzrujana zbog formiranja nacionalno orijentisane koalicije „Za budućnost Crne Gore”, koju čine DF, SNP, Narodni pokret i Prava Crna Gora. U tom bloku je, ocenjuje istoričar, stvoren konsenzus oko stavljanja narodnih interesa na prvo mesto i odabran pravi čovek, profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici dr Zdravko Krivokapić, kog je predložio biznismen Daka Davidović a ostali to prihvatili raširenih ruku.
„Ta lista je u poređenju sa DPS-om apsolutno dominantna. Treba ipak imati i veštine da se spreči krađa izbora. Ta krađa se najčešće sprovodila od Ulcinja do Rožaja, i zato upravo u tom pojasu opozicija mora da ostvari jaku kontrolu izbora“, savetuje Raković.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Časlav Koprivica dodaje da je važno da opozicija zna s kim ima posla.

„Nemamo posla samo sa Milom Đukanovićem. Zapadu svašta može pasti na pamet ukoliko proceni da mu je to u interesu i da može proći nekažnjeno iz te situacije”, upozorava Koprivica.

NATO se neće mešati

On napominje da NATO strukturama nije svejedno ko će doći na vlast, dok Raković smatra da u Alijansi ne postoji konsenzus oko pitanja izbora u Crnoj Gori i da se zato neće mešati. Tim pre jer, kako dodaje, izbori ništa ne mogu da promene u pogledu NATO članstva Crne Gore, jer je pristupni ugovor obavezujući 20 godina.

Međutim, obojica sagovornika se slažu da je od eventualnog mešanja spolja veća opasnost beskrupuloznost vlasti, koja je pokazala na šta je sve spremna hapseći sveštenike, pa i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

„Jedna od mogućnosti je da predsednik Milo Đukanović pokuša da prekine izborni proces 30. avgusta nekim incidentima, druga mogućnost je da pokušaju da ukradu prilikom brojanja, treća mogućnost je da izazovu neki ozbiljan incident do izbora i da onda proglase vanrednu situaciju i suspenduju izborni proces”, upozorava Koprivica.

SPC postala izborno pitanje

Na pitanje kako je SPC postala izborno pitanje u Crnoj Gori, Aleksandar Raković kaže da je DPS ubacio crkveno pitanje povodom Zakona o slobodi veroispovesti i da se to sad ne može razvezati.

Sagovornici Sputnjika, međutim, odbacuju spekulacije prisutne u delu crnogorske javnosti da je SPC produžena ruka Beograda i da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

„U nekim medijima pojavila se informacija da se ambasador Vladimir Božović mešao u pravljenje zajedničke opozicione liste. Mogu da kažem da on nije imamo nikakvu ulogu u tome. S druge strane, ne može se očekivati da srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj ne stane na stranu Srba u Crnoj Gori“, navodi Raković.

Moskvu i Beograd, nadovezuje se Koprivica, stalno prozivaju da su uključene u neke zakulisne radnje a onda su nas doveli u situaciju da budemo u pasivnoj ulozi i da gledamo kako Đukanović i njegovi NATO partneri tamo rade svašta a da mi ne možemo da reagujemo.

„To se ne bi smelo desiti i ne bi se smelo dozvoliti da se ponovo pokradu izbori. Time bi bio slomljen i pokret za litije sa dalekosežnim posledicama. Bez obzira što imamo složenu situaciju sa KiM, pa i sa koronom, zvanični Beograd treba da pokaže najviši stepen budnosti i ne dopusti da naš narod bude namagarčen i vraćen da ponovo budu građani drugog reda. Pobeda na moralnom planu koju su donele litije treba da bude i politički kapitalizovana”, poručuje profesor Koprivica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala