Ruski senator: Štiteći „Severni tok 2“, Nemačka štiti samu sebe

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaČlan Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov na zasedanju parlamenta
Član Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov na zasedanju parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov nazvao je borbu Nemačke i SAD oko izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ situacijom bez presedana, jer te zemlje nikada pre nisu ulazile u tako oštar sukob, piše „Ruska pravda“. On je uveren da, štiteći „Severni tok 2“, Nemačka štiti, pre svega, samu sebe.
„Nikada pre SAD i Nemačka nisu ulazile u sukob takve oštrine i dubine. Vašington ne preti sankcijama samo nemačkim firmama, već i državnim strukturama, a u Nemačkoj se čuju pozivi da se Americi odgovori, po svemu sudeći, kontrasankcijama, pre svega, ekonomske prirode“, izjavio je on.

Kako kaže, pokazateljem zahlađivanja odnosa između nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Donalda Trampa može se nazvati odluka Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju više od 10 hiljada američkih vojnika sa teritorije Nemačke. On smatra da štiteći „Severni tok 2“, Nemačka štiti samu sebe.

„Prvo, nemačke firme su uložile milijarde dolara u taj projekat. Zatim, 'Severni tok 2' bi trebalo da obezbedi Nemačkoj ulogu jednog od najvažnijih centara za distribuciju gasa u Evropi. I treća stvar, Nemačka je veoma umorna od drskog stila Trampove administracije, koji demonstriraju i sam Tramp, američki državni sekretar Majk Pompeo i bivši ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel“, objasnio je Puškov.

Senator smatra da se Nemačka neće predati u borbi za „Severni tok 2“, jer zemlja, koja pretenduje na neformalno liderstvo u Evropskoj uniji, ne može da se povuče i pokaže svoju slabost.

Zgrada Rajhstaga u centru Berlina - Sputnik Srbija
Poruka iz Bundestaga: Nove američke sankcije – objava ekonomskog rata Nemačkoj

„Nemcima je važnije nego ikad pre da pokažu karakter“, rekao je Puškov.

Nova vlast ─ nova pravila

Pored toga, u novembru će biti održani predsednički izbori u Americi. U slučaju da pobedi Džo Bajden, njegova administracija će verovatno drugačije postaviti pitanje odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u Evropi, uključujući Nemačku.

„Nemci vrlo dobro razumeju da, ukoliko sada odustanu od tog projekta, nikada ga neće povratiti“, istakao je senator.

Prema mišljenju Puškova, ako pobedi Bajden, koji je pristalica atlantizma i poželi da popravi odnose s Berlinom, Nemačka ima šanse da sačuva „Severni tok 2“.

Problemi sa završetkom gasovoda

Ranije je nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Severnog toka 2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija
Senator Morozov: „Severni tok 2“ će biti izgrađen bez obzira na američke sankcije

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Američki Stejt department ranije je uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala