Sputnjik traga za svojim fotoreporterom nestalim u Minsku

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOPolicijske jedinice na metro stanici Nemiga u Minsku
Policijske jedinice na metro stanici Nemiga u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavništvo međunarodne informativne agencije „Rusija sevodnja“ u Minsku predalo je ruskoj ambasadi informacije o fotoreporteru Ilji Pitaljevu, koji je u ponedeljak uveče nestao u beloruskoj prestonici.

Ukoliko je fotoreporter u pritvoru, pretpostavlja se da se informacije o njemu neće pojaviti pre utorka ujutro na odgovarajućim spiskovima.

Pitaljev nije dolazio u bolnicu hitne pomoći, gde dovoze povređene u masovnim protestima, saznaje Sputnjik u medicinskoj ustanovi.

Pripadnici policije hapse demonstrante na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Zaharova o hapšenju ruskih novinara u Minsku: Nije bratski tući pendrekom po glavi

Kako je saopšteno u ponedeljak, Pitaljev, koji prati događaje u Minsku, prestao je da se javlja na telefon u ponedeljak oko 18 časova, a u to vreme je sa kolegama bio u blizini hotela „Belorusija“, nedaleko od mesta gde su se demonstranti planirali da se okupe. Od tada se svaki kontakt s njim gubi.

Podsetimo, u Belorusiji su u nedelju održani predsednički izbori na kojima je pobedu odneo predsednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

© Sputnik / Ilia Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Sputnjik traga za svojim fotoreporterom nestalim u Minsku - Sputnik Srbija
Protesti u Minsku

Među uhapšenim novinarima na protestima u Minsku su i novinari agencije Sputnjik Belorusija, televizije „Dožd“ i video-agencije „Raptli“. Agencija Sputnjik Belorusija ranije je javila da je njen dopisnik Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Novinar se rano jutros vraćao kući nakon što je pripremio materijal o povređenima u hitnoj pomoći. Takođe, glavna urednica lista „Dejli storm“ Alena Sivkova saopštila je ranije Sputnjiku da je policija tukla novinare prilikom hapšenja.

Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Lavrov lično rešava pitanje uhapšenog novinara Sputnjika u Minsku

Ruski novinar Semjon Pegov, koji je uhapšen u Minsku tokom protesta, pušten je na slobodu, saopštio je u ponedeljak ambasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev. Pored njega, oslobođeni su i dopisnici lista „Dejli storm“ Anton Starkov i Dmitrij Lasenko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala