Zaharova o hapšenju ruskih novinara u Minsku: Nije bratski tući pendrekom po glavi

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije hapse demonstrante na protestima u Minsku
Pripadnici policije hapse demonstrante na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osudila je hapšenje ruskih novinara u Minsku, istakavši da „nije bratski tući pendrekom po glavi“.

„Prioritet je situacija sa hapšenjem ruskih novinara u Belorusiji. Zalaganjem diplomata ambasade Rusije u Minsku bavimo se svakim konkretnim slučajem. Istovremeno, pozivamo zaposlene u medijima da u potpunosti poštuju belorusko zakonodavstvo kada se radi o njihovoj profesionalnoj novinarskoj delatnosti na teritoriji Belorusije. Polazimo od toga da će beloruska strana poštovati novinarsko izvršavanje uredničkih zadataka“, istakla je Zaharova.

Kako je saopštila, danas se navršava pet godina otkako vrši funkciju direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Nisam mislila da ću se na ovaj dan baviti zaštitom ruskih novinara od nesrazmernih akcija policije u bratskoj Belorusiji“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Ona je istakla da su novinari dužni da rade poštujući zakone zemlje u kojoj se nalaze.

„A posedovanje dozvole je obavezan uslov za njihov legalni rad. Ali mnogi od njih su ranije tražili akreditaciju, po svim pravilima. Nisu im je dali, ali su im zato sada dali palicama po glavi. To definitivno nije bratski. Ne treba tako“, istakla je ruska diplomata.

Agencija Sputnjik Belorusija ranije je javila da je njen dopisnik Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Novinar se rano jutros vraćao kući nakon što je pripremio materijal o povređenima u hitnoj pomoći. 

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori.

Prema preliminarnim podacima CIK Belorusije, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na izborima je osvojio 80,08 odsto glasova. Za Svetlanu Tihonovsku, koja je na drugom mestu, glasalo je 10,09 odsto birača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala