Lavrov lično rešava pitanje uhapšenog novinara Sputnjika u Minsku

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se bavi pitanjem uhapšenih ruskih novinara u Minsku, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Tim pitanjem se bavi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ponavljam, mi na tome radimo sve vreme“, istakla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Ona je dodala da se Moskva nada da će situacija sa ruskim novinarem Semjonom Pegovom, koji je uhapšen u Belorusiji, biti rešena u roku od jednog sata.

„Imamo dobre vesti vezane za Pegova. Pre 10 minuta sam razgovarala sa Dmitrijem Mezencevom, ambasadorom u Minsku, koji je rekao da uskoro očekujemo pozitivan razvoj događaja, rešavanje tog pitanja. Polazimo od toga da je učinjen veliki posao, i u najskorije vreme, nadam se da će se to desiti u roku od sat vremena, situacija će biti rešena“, naglasila je diplomata.

Pripadnici policije hapse demonstrante na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Zaharova o hapšenju ruskih novinara u Minsku: Nije bratski tući pendrekom po glavi

Zaharova je dodala da će može reći da ima tako dobre vesti i za ostale uhapšene, jer ruska strana još ne može pronaći neke novinare.

Moskva pratila razvoj događaja u Belorusiji 

Moskva je pažljivo pratila razvoj događaja u Belorusiji, saopštilo je MIP Rusije, komentarišući protekle izbore u Belorusiji.

„Moskva je pažljivo pratila razvoj događaja tokom čitave predizborne kampanje u Belorusiji. Uprkos pokušajima određenih snaga da organizuju velike proteste nakon završetka glasanja, vlasti su uspele da spreče opasnu eskalaciju situacije“, ističe se.

Pritom, ruska strana je izrazila žaljenje jer, „nije prošlo bez incidenata sa ruskim novinarima koji su izveštavali sa izbora“.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov čestitao Lukašenku pobedu na izborima

„Ambasada Rusije u Minsku se bavi svakim konkretnim slučajem. Pozivamo zaposlene u ruskim medijima da prilikom obavljanja profesionalne dužnosti na teritoriji Belorusije u potpunosti poštuju njeno zakonodavstvo. Nadamo se da će i beloruska strana doprineti normalnoj organizaciji takve delatnosti“, ističe se.

Takođe se navodi da je ruska strana „ubeđena da će izbor beloruskog naroda omogućiti da se nastavi sa rešavanjem zadataka koji stoje pred Belorusijom i da će doprineti jačanju prijateljstva između dve bratske zemlje“.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija traži oslobađanje pritvorenih ruskih novinara u Minsku

Među uhapšenim novinarima na protestima u Minsku su i novinari agencije Sputnjik Belorusija, televizije „Dožd“ i video-agencije „Raptli“. Agencija Sputnjik Belorusija ranije je javila da je njen dopisnik Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Novinar se rano jutros vraćao kući nakon što je pripremio materijal o povređenima u hitnoj pomoći. 

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori.

Prema preliminarnim podacima CIK Belorusije, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na izborima je osvojio 80,08 odsto glasova. Za Svetlanu Tihonovsku, koja je na drugom mestu, glasalo je 10,09 odsto birača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala