Blizu odluke: Premijerka o povratku đaka u škole

© Tanjug / Sava RadovanovićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u utorak biti poznato kako će izgledati odvijanje nastave u novoj školskoj godini.

Brnabićeva je, gostujući na TV Prva, navela da je najizglednije da će đaci od prvog do petog razreda da krenu u školu.

Ministarstvo prosvete radi na uputstvu, a u ponedeljak će  biti održan finalni sastanak, rekla je Brnabićeva, najavljujući da će posle toga ministar prosvete Mladen Šarčević obavestiti javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa Unicefom priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu.

Škola - Sputnik Srbija
Kako će izgledati naredna školska godina – ministarstvo predlaže više modela

Po pitanju univerziteta, premijerka je rekla da tu država nema toliko ingerencije zbog autonomije univerziteta.

„Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na fakultetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija“, dodala je Brnabićeva.

Odnosi Beograda i Zagreba i dalje teški

Brnabićeva je ocenila da su odnosi Beograda i Zagreba i dalje izuzetno teški i izuzetno kompleksni, ističući da Srbija uvek šalje poruku mira i pomirenja, čak i kada obeležava tragedije koje je doživeo srpski narod.

„Želimo pomirenje, mir, ne tražimo od vas da se izvinjavate, priznate genocid u Jasenovcu, ali želimo da nas pustite da tugujemo taj dan ili tih dana. Želimo pomirenje, ali ne i poniženje, na koje nećemo pristati“, kazala je Brnabićeva.

Komentarišući to što je zvaničnik organizacija Srba u Hrvatskoj Boris Milošević prisustvovao proslavi akcije „Oluja“ u Kninu, ona je navela da želi da pruži podršku Srbima u Hrvatskoj, ali da ne može da podrži Miloševićev čin.

Vučić: „Oluja“ je najveće etničko čišćenje u Evropi, nećete uspeti da nas uvlačite u proslave

„Ne razumem zašto je to urađeno, razumela bih da su Srbi nešto dobili, da ode tamo kada Srbi koji su povratnici dobiju struju, ali da uradite to kada se ništa od toga nije desilo, u nadi da će povratnici dobiti struju u zemlji članici EU u 21. veku, to ne razumem i to je jako ponižavajuće“, naglasila je premijerka Srbije, preneo je Tanjug.

Srbija među 20 zemalja koje će prve dobiti vakcinu

Brnabićeva je izjavila da država svakodnevno radi na tome da Srbija bude jedna od prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu i da se pregovara s raznim kompanijama i partnerima.

„Pregovaramo s nekoliko partnera, ali ne bih dalje o tome. Ali, mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, koja će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbedna. Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već danas gledaju stručnjaci“, rekla je Brnabićeva.

Ona je konstatovala da ohrabruje pad broja zaraženih, mada je on i dalje visok, ali da još više ohrabruje broj hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada.

Davanje vakcine - Sputnik Srbija
Rusija, Kina, Britanija: S kim Srbija razgovara o vakcini protiv korone

„Pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate. I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna“, dodala je Brnabićeva.

Upozorila je da, ukoliko dođe do opuštanja, postoji mogućnost da ponovo dođe do zaražavanja velikog broja ljudi.

Na pitane da li „preti“ policijski čas, premijerka je odgovorila da je jako daleko od toga, jer ako se svi pridržavaju mera koje su na snazi, stvari mogu da se drže pod kontrolom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala