Rusija, Kina, Britanija: S kim Srbija razgovara o vakcini protiv korone

© Flickr / VCU CNSDavanje vakcine
Davanje vakcine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razgovaramo sa svima za koje znamo, to su kompanije iz Kine, Velike Britanije, Rusije... Pokušaćemo da dobijemo dodatne informacije iz SAD, odgovorila je premijerka Ana Brnabić na pitanje sa kojim kompanijama i državama Srbija razgovara o vakcini.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da država razgovara sa svima za koje se zna da se bave istraživanjima u oblasti vakcine, te dodala da se nada da će biti moguće ono što je i predsednik Srbije najavio, da pre kraja godine imamo vakcinu protiv korone.

Testiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji - Sputnik Srbija
Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona počinje u avgustu

Premijerka je istakla da je nama u interesu da čim bude moguće, u skladu sa svim pravnim normama Srbije, i najefikasnije moguće, učestvujemo u finalnoj proizvodnji i primeni te vakcine.

„Borimo se kao i sve ostale zemlje i nadam se da će biti moguće ono što je i predsednik Vučić najavio, da ćemo pre kraja godine moći da imamo neke vakcine“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da postoje vakcine koje su u finalnoj fazi istraživanja, ali da će o svemu tome računa voditi nadležne institucije, Institut „Batut“, Agencija za lekove, Ministarstvo zdravlja... sve za sigurnu i bezbednu vakcinu za građane.

Imunolog dr Srđa Janković ocenio je da je preuranjeno govoriti o nabavci vakcine, jer postoji veći broj potencijalnih vakcina, koje tek prolaze kroz odgovarajuće faze ispitivanja.

„Možemo da pratimo ispitivanja i da budemo spremni da kada jedna ili više vakcina dobije dokument o bezbednosti, donesemo odluku“, rekao je Janković.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kaže da su bezbednost i efikasnost na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za korona virus.

„I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome“, rekla je Kisić-Tepavčević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala