Ako popustimo u Crnoj Gori, u Morači i Savini će služiti druge vere: Poruka patrijarha Irineja

© Sputnik / Dejan SimićPatrijarh srpski Irinej na proslavi Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020.
Patrijarh srpski Irinej na proslavi Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi koji bi pomislili da Crkva i za milimetar popusti pod pritiscima predstavnika crnogorske vlasti, ubrzo bi imali „novobrdski primer u Morači i Savini“, rekao je patrijarh Irinej, podsećajući na služenje rimokatoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu.

Govoreći o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nedavnim pregovorima sa crnogorskom vladom, patrijarh je u intervjuu za „Politiku“ istakao da je stav Svetog arhijerejskog sinoda, Sabora i njega da sva otvorena pitanja mogu biti rešena u okviru Ustava SPC, njenih zakona i kanona.

Tvrđava Novo Brdo  - Sputnik Srbija
Zna li Vatikan šta rade albanski biskupi u Novom Brdu

Irinej je ukazao da je takav stav nedvosmisleno pokazao i narod u crnogorskim eparhijama.

„Ni narod, ni Crkva ne prihvataju raspravu o pitanju: čiji su srpski pravoslavni hramovi? Ni narod, ni Crkva ne pristaju na bilo kakvu promenu ustrojstva, na narušavanje crkvenog i narodnog jedinstva. Patrijarh srpski to pogotovo ne prihvata, sviđalo se to nekom ili ne“, istakao je Irinej.

Na pitanje da li se plaši mogućnosti da će se model iz Crne Gore preliti i na svetinje na Kosovu i Metohiji, koje su pod konstantnim pretnjama od fizičkog uništenja, do grubog falsifikovanja istorije, patrijarh je odgovorio da odlično poznaje i ceni Albance na Kosovu i Metohiji, ali da im Srbi, uz sve poštovanje, ne mogu ustupiti onaj deo istorije i duhovnih i kulturnih spomenika koji im nikada nije pripadao.

Povodom obeležavanja 25. godišnjice hrvatske operacije „Oluja“, u kojoj je 1995. iz Hrvatske izbeglo između 220.000 i 250.000 Srba, patrijarh je rekao da se „rat ne može dobiti proterivanjem i uništavanjem sopstvenog naroda“.

„Molim i apelujem na hrvatsko državno i crkveno vođstvo, kao i na političke i duhovne vođe našeg naroda, da čine sve što mogu da se iskoreni mržnja i zavlada mir između dva naroda“, istakao je patrijarh.

On je ocenio da je utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika.

Vučić: „Oluja“ je najveće etničko čišćenje u Evropi, nećete uspeti da nas uvlačite u proslave

„Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprineti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj“, rekao je patrijarh i naveo da u Evropi jedino desetine sela na Baniji, Kordunu i Lici, u kojima žive Srbi, nemaju struju.

„Mi se, ovde u Srbiji, zalažemo i podstičemo naše vlasti, da ispune sve razumne potrebe hrvatske manjine“, rekao je Irinej, dodajući da veruje da su to i za Vladu Hrvatske dostižni ciljevi i da srpski predstavnici treba da sa njima sarađuju za dobrobit svih.

Osvrćući se na odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Sveta Sofija ponovo postane džamija, patrijarh Irinej je rekao da je Sveti Arhijerejski sinod nedavno Turskoj uputio apel da se pronađe kompromisno rešenje za Aja Sofiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala