Nemačka: Američke pretnje zbog „Severnog toka 2“ – napad na naš nacionalni suverenitet

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senatori uputili su oštro pismo operatoru nemačke luke Mukran koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, preteći sankcijama. Iz Nemačke ovaj korak ocenjuju kao napad na nacionalni suverenitet i novu fazu eskalacije između SAD i Evrope.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nils Anen kritikovao je pismo američkih senatora, rekavši da je politika eksteritorijalnih sankcija SAD prema bliskim partnerima i saveznicima „ozbiljan napad na nacionalni suverenitet“, prenosi „Handelsblat“.

Prema njegovim rečima, ton i sadržaj pisma sa pretnjama na račun nemačkih kompanija potpuno su neprikladni.

Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Moskva o pretnji američkih senatora: Manija veličine; Berlin: Odgovoriti na drskost

„Našim američkim partnerima smo jasno dali do znanja da nećemo dopustiti vršenje pritiska na naše kompanije“, istakao je državni sekretar.

On je naglasio da će energetska politika Nemačke i Evrope biti određena „isključivo u Berlinu i Briselu, a ne Vašingtonu“.

Anen je takođe saopštio da će Nemačka iskoristiti predsedavanje u Savetu EU „za učvršćivanje evropskog suvereniteta“, dodajući da Evropa ne sme podleći ucenama.

Nova faza eskalacije između SAD i Evrope

Nemački poslanik Martin Nauman je postupak američkih senatora ocenio kao novu fazu eskalacije geopolitičkog sukoba između SAD i Evrope.

„Pismo sa pretnjama senatora Teda Kruza, Toma Kotona i Rona Džonsona, sa konkretnim sankcijama protiv kompanije 'Zasnic GmbH' koja je bila uvučena u proces završetka gasovoda 'Severni tok 2', ekvivalentno je sledećoj fazi eskalacije geopolitičkog sukoba između SAD i Evrope“, rekao je Nauman.

Prema rečima Naumana, u pismu je reč o „sankcijama i konsenzusu na nivou cele vlade“ SAD, što znači da ta inicijativa ne potiče od pojedinih agresivno nastrojenih senatora.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija
Kakav efekat imaju pretnje sankcijama zbog „Severnog toka 2“ u Nemačkoj i šta traže američki senatori

„Izbor izraza“, konkretno pretnja luci u Zasnicu „finansijskim krahom“, nije primeren za dijalog među partnerima, ističe poslanik Bundestaga.

„Kao slobodan demokrata, zabrinut sam zbog planova SAD da zabrane ulaz članovima vlade, kao i da zamrznu finansijski kapital. I dalje smatram da je put saradnje, a ne konfrontacije jedini ispravni put. Na kraju krajeva – tržišna ekonomija će rešiti odakle će Evropa u budućnosti dobijati energente“, poručio je nemački poslanik.

Nemački „Handelsblat“ ranije je pisao da je američki Senat zatražio od administracije nemačke luke Zasnic da prekinu radove na podršci izgradnje „Severnog toka 2“.

Istovremeno, nemački list „Berliner cajtung“ je pisao o tome kako su pretnje SAD sankcijama okrenule nemačke političare protiv Vašingtona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala