Kakav efekat imaju pretnje sankcijama zbog „Severnog toka 2“ u Nemačkoj i šta traže američki senatori

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda „Severni tok 2“
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat zatražio je od administracije nemačke luke Zasnic da prekinu radove na podršci izgradnje „Severnog toka 2“, piše nemački „Handelsblat“. „Berliner cajtung“ piše o tome kako su pretnje SAD sankcijama okrenule nemačke političare protiv Vašingtona.
„Ako nastavite da obezbeđujete sredstva, pružate usluge i podršku projektu ‘Severni tok 2’ vi tako ometate dalji finansijski opstanak vašeg preduzeća“, navodi u pismu trojice američkih senatora na čelu sa Tedom Kruzom, koje prenosi „Handelsblat“.

Rukovodstvo luke nije iznosilo nikakve komentare.

Nemački „Fokus“ je ranije pisao da su na radovima na gasovodu u oblasti Baltičkog mora angažovani novi brodovi, misleći pre svega na brod „Rosini“ koji se već nekoliko nedelja nalazi u luci u Zasnicu.

Brod je tamo stigao početkom juna i na njemu se nalazi 140 radnika koji svaki dan odlaze u luku Mukran – logističku bazu „Severnog toka 2“.

Američke sankcije i efekat u Nemačkoj

U isto vreme, drugi nemački list „Berliner cajtung“ piše o tome kako su pretnje SAD da će uvesti sankcije protiv učesnika u ovom projektu imale u stvari kontraefekat, jer su protivnike gasovoda okrenule protiv Vašingtona.

Kako se navodi u tekstu mnogi članovi vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) često su kritikovali sam projekat i tesnu saradnju Rusije i Nemačke  u energetskoj sferi uopšte.

Međutim, pitanje američkih sankcija okrenulo ih je protiv Vašingtona a u tome je bitnu ulogu, kako piše list, odigrao ministar ekonomije i energetike u nemačkoj vladi Peter Altmajer.

Član Odbora Bundestaga za međunarodne poslove Roderih Kizeveter smatra da američka administracija treba da odustane od sankcija, koje su uslovljene predizbornom bitkom.

„Nikada nisam spadao u grupu onih koji podržavaju gasovod. Ipak, ne mogu da razumem kakvu opasnost po nacionalnu bezbednost SAD predstavlja ‘Severni tok 2’. A same američke sankcije su nespojive s normama međunarodnog prava“, rekao je Kizeveter.

On je naveo da SAD svake godine uvezu 160 miliona barela ruske nafte i na taj način i same daju „značajan doprinos finansiranju Rusije koje sami kritikuju“.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Podsetimo, američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala