Moskva o pretnji američkih senatora: Manija veličine; Berlin: Odgovoriti na drskost

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPostavljanje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentarišući informaciju da su američki senatori uputili operatoru nemačke luka Zasnic pismo, u kojem su pozvali na prekid radova na podršci izgradnje „Severnog toka 2“, član Odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Sergej Cekov kaže da je američki politički vrh obuzela manija veličine, jer premašuje svoja ovlašćenja.
„Američki politički vrh je, prema mom mišljenju, obuzela manija veličine. Senatori uveliko premašuju svoje dužnosti i funkcije, smatrajući da imaju za pravo da sebi dozvole takva pisma, koja se mogu oceniti kao grube pretnje bez pardona. Naravno, u Nemačkoj će se naći ljudi koji će uz veliku bojazan doživeti takve pretnje, ali sam uveren da će veliki deo nemačkog društva odbaciti slične napade Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je senator za televiziju „RT“.

Cekov je uveren da „američki pritisak neće postići zamišljeni cilj“, da će izgradnja „Severnog toka 2“ biti dovršena, kao i da će gasovod biti pušten u rad.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija
Mediji: Sve jači pritisak američkih vlasti na kompanije koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“

On je dodao da će Nemačka i druge zemlje Evropske unije „imati veliku korist od toga“.

Nemačka: Odgovoriti na drskost američkih senatora

Reagovala je i Nemačka. Član Odbora za međunarodna pitanja Bundestaga Valdemar Gert smatra da je američkim senatorima, koji su pretili uvođenjem sankcija protiv nemačkog grada Zasnic zbog podrške izgradnji „Severnog toka 2“, neophodno dati „adekvatan odgovor na drskost“.

„Saveznici se ne ponašaju tako. Kada ćemo napokon shvatiti da u poslovnim pitanjima nema saveznika? Svaka zemlja postupa u skladu sa svojim interesima. U interesima Amerike je da prodaje ovde prirodni tečni gas, što će nas skupo koštati i proizvešće 30 odsto više emisije ugljen-dioksida sa ekološkog aspekta“, izjavio je Gert.

On je insistirao na tome da nemački parlamentarci moraju da daju odgovor na američke pretnje.

„Sada moramo da napišemo odgovor u formi pisma američkim lobistima koji koriste svoj mandat. To pokazuje šta oni zaista misle o nama, koliko smo suvereni u svojoj odluci, kao i da li ćemo dati adekvatan odgovor na ovu drskost“, istakao je.

Sa njim se složio i zvanični predstavnik partije „Alternativa za Nemačku“ Štefan Kotre, koji je pismo američkih senatora nazvao „direktnim mešanjem u suverene poslove Nemačke“.

„Ovo je novi korak Amerike i svojevrsni ekonomski rat protiv suverene energetske politike, a posebno politike Nemačke i Evrope po pitanju gasa“, dodao je on.

Kotre se založio da se inicijatorima pisma izreknu sankcije i da im se zabrani ulazak u EU i naročito u Nemačku.

Nemački „Handelsblat“ ranije je pisao da je američki Senat zatražio od administracije nemačke luke Zasnic da prekinu radove na podršci izgradnje „Severnog toka 2“.

Istovremeno, nemački list „Berliner cajtung“ je pisao o tome kako su pretnje SAD sankcijama okrenule nemačke političare protiv Vašingtona.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Podsetimo, američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala