Mediji: Sve jači pritisak američkih vlasti na kompanije koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda „Severni tok 2“
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti jačaju pritisak na nemačke i evropske kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, piše nemački „Velt“, pozivajući se na svoje izvore.

U članku se ističe da su održane dve video-konferencije između američkih vlasti i kompanija iz Nemačke i drugih evropskih zemalja na kojima je ukazano na „dalekosežne posledice njihovog daljeg učešća u projektu“.

U video-konferencijama su sa američke strane učestvovali predstavnici Stejt departmenta i Ministarstava finansija i energetike, navodi „Velt“.

Izvori nemačkog dnevnika navode da su Amerikanci „jasno stavili do znanja da žele da spreče završetak projekta“.

„Mislim da su pretnje iz Vašingtona veoma ozbiljne“, rekao je jedan od izvora.

Američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. 
Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea., projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

SAD, koje nude svoj prirodni tečni gas Evropi, redovno istupaju protiv ruskog gasnog projekta. Krajem prošle godine američke vlasti su usvojile odbrambeni budžet koji podrazumeva uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u realizaciji „Severnog toka 2“. Odmah nakon toga švajcarska kompanija „Alzeas“ je saopštila da obustavlja postavku cevi za gasovod.

Moskva naglašava da projekat ima isključivo ekonomski karakter i da je u skladu s evropskim interesima. Projekat podržavaju Nemačka i Austrija, kojima su potrebne pouzdane isporuke energenta. Za izgradnju gasovoda se zalaže i Norveška, čijoj vladi pripada 30 procenata akcija kompanije „Kvarner“, jednog od izvođača radova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala