Srpska vojska dobila pušku kakvu nemaju ni mnogo veće armije /foto/

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijeNova puška Zastava 6,5 mm koju je dobila Vojska Srbije
Nova puška Zastava 6,5 mm koju je dobila Vojska Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska Srbije dobila je pušku kakvu nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša. To je novouvedena modularna puška koja može da koristi municiju dva kalibra, 6,5 i 7,62 mm, a proizvodi je „Zastava“.

Pripadnici Vojske Srbije na poligonu Nikinci prikazali su mogućnosti nove puške, ali i oklopnog vozila „Lazar 3“ tokom obuke odeljenja tog vozila, kom je prisustvovao i ministara odbrane Aleksandar Vulin.

Terenska vozila UAZ patriot stigla u Vojsku Srbije - Sputnik Srbija
Srpska vojska na ruski pogon: Pojačanje za naše jedinice, stiglo 56 vozila, dolazi još /foto, video/

Prema rečima ministra Vulina, proces osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije je neprekidan.

„Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša. Modularna puška je postala deo našeg naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom, uzimaju je kao svoje osnovno sredstvo i pokazuju da su naši konstruktori uradili izuzetan posao“, rekao je ministar i naglasio da „ćemo nastaviti da opremamo našu vojsku i menjaćemo i ono što ni mnogo bogatiji ne mogu tako lako da urade, a to je - streljačko naoružanje“.

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijePuška je modularna i može da koristi dva kalibra, 6,5 i 7,62 milimetra
Srpska vojska dobila pušku kakvu nemaju ni mnogo veće armije /foto/ - Sputnik Srbija
Puška je modularna i može da koristi dva kalibra, 6,5 i 7,62 milimetra

„Osim toga, videli smo i kako se upotrebljava oklopno vozilo pešadije „Miloš“ 4x4. Biće veliko pojačanje za pripadnike naših specijalnih jedinica i pokazuje da naši konstruktori mogu da se nose sa bilo kim od svojih kolega. Bez obzira koliko su neki bogatiji i razvijeniji, ne mogu da kažu da mnogo zaostajemo za njima. Proces osavremenjavanja, obučavanja, opremanja Vojske Srbije se nastavlja i nastavljaće se baš svakog dana. Mi smo vojno neutralna zemlja, Srbija se neće svrstavati ni uz jedan blok, ali da bi to bilo moguće i da bismo mogli samostalno da donosimo odluke moramo da imamo ovako opremljenu vojsku“, naglasio je ministar Vulin.

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijeKopnene snage dobile su i oklopno vozilo Lazar 3
Srpska vojska dobila pušku kakvu nemaju ni mnogo veće armije /foto/ - Sputnik Srbija
Kopnene snage dobile su i oklopno vozilo Lazar 3

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je u prethodnom periodu kao prioritet u povećanju sposobnosti Kopnene vojske bilo povećanje sposobnosti artiljerije, ali i pešadije, sa tri glavna pravca.

Modernizovano oružje Oganj Vojske Srbije - Sputnik Srbija
„Oganj“ za tri minuta ispaljuje rakete: Vojska Srbije ojačala artiljeriju /foto, video/

To su povećanje nivoa zaštite vojnika kroz novu generaciju zaštitne opreme, povećanje sposobnosti zaštićene mobilnosti, odnosno odgovarajuća oklopna borbena vozila točkaši koja mogu da izdrže izazove savremenog bojišta i bezbedno prevoze pešadiju u borbi kao što je „Lazar“ i povećanje ubojitosti vojnika koja se ostvaruje novim sistemom streljačkog naoružanja što podrazumeva novu pušku i još osam novih tipova streljačkog naoružanja, novi sistem municije i novi set optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava.

„Sve to zajedno treba da značajno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 procenata. Osnova svega toga je novi metak 6,5 mm koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška M19 6,5/7,62 mm koja je nedavno uvedena u naoružanje“, naglasio je Miloradović.
Ministarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“ - Sputnik Srbija
Stižu nova oklopna vozila: Srpska vojska jača borbenu moć /foto, video/

Dodao je da je ona opremljena kompleksnim nišanskim sistemima - dnevni i refleksni optički nišan su standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pešadijskog odeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odeljenja i u noćnim dejstvima.

On je najavio da se do kraja leta očekuje da se preostali deo ove nove generacije streljačkog naoružanja uvede u naoružanje naše vojske i da se sa njima ubrzo opreme svi pešadijski bataljoni Vojske Srbije.

Na poligonu u Nikincima prikazani su i novi kompleti zaštitne balističke opreme T-18 i demonstrativni rad oklopnog vozila „Miloš“, nakon uspešno završenih ispitivanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala