„Oganj“ za tri minuta ispaljuje rakete: Vojska Srbije ojačala artiljeriju /foto, video/

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaModernizovano oružje Oganj Vojske Srbije
Modernizovano oružje Oganj Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ kod Beograda prikazano je završno podešavanje nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj“ sa kontrolnim gađanjem. Oružje je digitalizovano, pa „oganj“ sada za tri minuta ispaljuje rakete od trenutka kada dođe na borbeni položaj.

Ovaj model, osim što ima novi inercioni navigacioni sistem i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i daleko veću brzinu upotrebe.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta digitalizovanom „ognju“ je potrebno tri minuta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Do sada je „ognju“ za to bilo potrebno 26 minuta.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je tom prilikom da su raketna artiljerija i jedinice raketne artiljerije jedan od najvažnijih delova kopnene vojske.

Ministar odbrane poručio je da će Vojska Srbije za nekoliko dana dobiti jednu i po bateriju u svom sastavu, nastaviti s modernizacijom svih sredstava „oganj“ koje Vojska Srbije ima u značajnom broju i da će se time naša raketna artiljerija značajno unaprediti.

Na tom projektu učestvuje nekoliko preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nosilac je „Prva petoletka“ iz Trstenika, koja nabavlja glavne podsisteme.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaNova elektronika i inercioni navigacioni sistem ubrzavaju rad artiljerije.
„Oganj“ za tri minuta ispaljuje rakete: Vojska Srbije ojačala artiljeriju /foto, video/ - Sputnik Srbija
Nova elektronika i inercioni navigacioni sistem ubrzavaju rad artiljerije.

Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno da unapredi sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre, rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Ugrađena je potpuno nova elektronika i inercioni navigacioni sistem i drugi podsistemi koji ubrzavaju rad artiljerije, odnosno baterije na vatrenom položaju, objasnio je.

Pošto su uspešno izvedena sva završna podešavanja, pre svega inerciono navigacionog sistema, očekuje se predaja nulte serije, odnosno jedne i po baterije za dve nedelje i očekuje se i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom.

Modernizovani tenk M-84 Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Srbija postala tenkovska sila: Modernizovan M-84

Do kraja godine planirano je da se najmanje još jedna baterija modernizuje na isti način, poručio je dr Miloradović.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse naglasio je da je prva faza modernizacije naše raketne artiljerije i razvoja odgovarajućih sistema završena.

Sledeća faza je takozvani modularni „oganj“, oruđe sa sasvim novim mogućnostima kakve do sada naša raketna artiljerija nije imala.

Može da gađa i vođenim raketama

„To je mogućnost da gađa svim vrstama postojećih raketnih projektila, uključujući i projektile dometa 40 kilometara, koji su već razvijeni i raketne projektile dometa 50 kilometara“, naglasio je Miloradović, dodajući da je reč o prvom našem artiljerijskom oruđu koje može da gađa i vođenim raketama. U okviru rada na oruđu integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa „ALAS“.

„Ovo je osnova za dalje usavršavanje, jer raketa ’ALAS‘ nije ni finalna ni najmoćnija raketa koja će biti lansirana iz ovog sistema. U Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete ’košava 1‘ i ’košava 2‘ i time će se domet naše raketne artiljerije podići na preko 50 kilometara i oni će imati bojevu glavu velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte“, naglasio je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Ukazujući na značaj današnjih ispitivanja, potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba, istakao je da je reč o gađanju iz artiljerijskog oruđa LRSVM M18 — lansera raketa čiji je razvoj počeo u Vojnotehničkom institutu pre dve godine, a sada je pri kraju završetak priprema za završno ispitivanje.

© Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaDramatično je skraćena priprema za otvaranje vatre.
„Oganj“ za tri minuta ispaljuje rakete: Vojska Srbije ojačala artiljeriju /foto, video/ - Sputnik Srbija
Dramatično je skraćena priprema za otvaranje vatre.

Oruđe je namenjeno za gađanje ciljeva na velikim daljinama.

Ima lako oklopljenu kabinu koja štiti posadu od gelera i puščane municije.

„Raketa radi po principu vođenja optičkim kablom, gde ne postoji mogućnost ometanja rakete u toku leta i operator koji lansira raketu u rejonu ciljeva bira cilj koji će gađati“, naglasio je potpukovnik Puhača.

Kako je istakao, očekuje se da u naše naoružanje bude uvedena naredne godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala