Stižu nova oklopna vozila: Srpska vojska jača borbenu moć /foto, video/

© Foto : Ministarstvo odbraneMinistarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“
Ministarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije sa oklopnim borbenim vozilima 8h8 „Lazar-3“ i samohodnim top-haubicama 155 mm „Nora“ B52 M15.

Vulin je, osim upoznavanja sa stepenom realizacije ugovora za opremanje Vojske Srbije, upoznat i sa napretkom na obuci radnika iz novootvorene fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu „Borbeni složeni sistemi D.O.O“ kod Kuršumlije.

Obuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja, koji će svoja znanja upotrebiti na izradi oklopnih borbenih vozila 8h8 „Lazar-3“ i 4h4 „Miloš“.

© Foto : Ministarstvo odbraneObuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja
Stižu nova oklopna vozila: Srpska vojska jača borbenu moć /foto, video/ - Sputnik Srbija
Obuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja

Kako je istakao ministar Vulin, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvek će i na prvom mestu kupovati ono što proizvede naša odbrambena industrija.

„Ulaganje u domaće znanje, u domaću privredu se uvek vraća, a kada osvojite tehnologiju, to niko ne može da vam uzme, onda ste stvarno slobodni i samostalni i ne zavisite ni od koga. Vojska Srbije je obezbedila odgovarajuću količinu ’Nora‘, a Ministarstvo odbrane je u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića obezbedilo dovoljno novca za drugu tranšu ’Nora‘ B52 155 milimetara“, rekao je Vulin.

Kaže da će naša vojska sa nabavkom novih „Nora“, „Miloša“ i „Lazara“ biti daleko jača nego što je do sada i dodao da se mi opremamo ne samo novim sredstvima, nego i najsavremenijim sredstvima.

„U veoma kratkom vremenskom periodu izaći ćemo pred građane Srbije i s novim ’Norama‘ i ’Milošima‘ i ’Lazarima‘ koji će ojačati borbenu moć naše vojske, a samim tim omogućiti i obezbediti da Srbija bude slobodna, samostalna zemlja, koja odlučuje sama o sebi“, istakao je Vulin.

Ističe da Srbiju u tome neće poremetiti „nikakvi besmisleni protesti“ i zaustaviti huligani koji pale Skupštinu, niti bilo ko misli da treba da odlučuje o Srbiji, a ne da Srbija odlučuje o samoj sebi.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su danas obišli tok proizvodnje složenih borbenih sistema koji su ugovoreni za potrebe Vojske Srbije.

© Foto : Ministarstvo odbraneVulin obišao pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani
Stižu nova oklopna vozila: Srpska vojska jača borbenu moć /foto, video/ - Sputnik Srbija
Vulin obišao pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani

On je podsetio da je prošle godine ugovoren okvirni sporazum sa „Jugoimportom“ za proizvodnju samohodnih haubica „Nora“, kao i okvirni sporazum za proizvodnju borbenih oklopnih vozila „Lazar“.

„Ove godine ugovorena je druga tranša haubica ’Nora‘ i videli smo kako napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi, koje su suština svakog artiljerskog oruđa. Očekuje se da se i treća tranša ugovori tokom ovog kvartala i time bi se prva faza opremanja Vojske Srbije ovim samohodnim oruđem završila“, rekao je Miloradović.

Dodaje da kada je reč o oklopnom transporteru „Lazar“, osim okvirnog sporazuma, ove godine isporučena je druga tranša tih vozila.

Njihov prijem, kako je naglasio, završen je u Vojsci Srbije, a u toku je ugovaranje naredne tranše.

© Foto : Ministarstvo odbraneMinistarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“
Stižu nova oklopna vozila: Srpska vojska jača borbenu moć /foto, video/ - Sputnik Srbija
Ministarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“

„Očekuje se da se do kraja godine ugovori još jedna tranša, a to je veći okvirni sporazum i njegovo će trajanje biti malo duže. Sva unapređenja koja su u međuvremenu rađena na tom sistemu, primenjuju se na onima koji će biti isporučeni Vojsci“, naveo je Miloradović.

U fabrici se, kaže, izvodi završna montaža borbenog oklopnog vozila 4x4 „Miloš“ i privodi se kraju završno ispitivanje radi uvođenja u Vojsku Srbije.

„Očekujemo da se taj proces završi u roku od mesec dana i planira se ugovaranje prvih serija vozila ’Miloš‘ tokom ove godine“, naglasio je Miloradović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala