Japan i sistem PRO: U opticaju tri varijante

© AP Photo / Mark WrightRaketne probe američkog protivraketnog sistema "Egis ašor"
Raketne probe američkog protivraketnog sistema Egis ašor  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon odustajanja od razmeštanja kompleksa protivraketne odbrane američke proizvodnje „Egis Ašor“, Japan razmatra tri glavne opcije za razvoj sistema protivraketne odbrane (PRO), prenosi japanski list „Jomiuri“.

Prema informacijama lista, vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP), koja je nakon odustajanja vlade od razmeštanja u zemlji „Egis Ašora“ preuzela na sebe rešavanje tog pitanja, suzila je broj razmatranih opcija razvoja PRO na tri glavne. Za mesec dana održano je pet unutarstranačkih konsultacija o toj temi, a „Jomiuri“ dodaje da je planirano da se definitivna odluka donese pre oktobra.

Japanski list navodi da prva mogućnost uključuje dodatnu kupovinu brodova opremljenih sistemima „Egis“. Japan trenutno poseduje sedam takvih brodova i do marta naredne godine bi trebalo da još jedan takav brod stupi u sastav naoružanja. Na taj način, odbrambene snage dobile bi na raspolaganje brod koji im je već poznat. U slučaju donošenja takve odluke, „Jomiuri“ dodaje da bi glavna mana bio nedostatak vojnika koji bi formirali nove posade.

Antiraketni štit Egis Ašor u vojnoj bazi u Deveselu, Rumunija  - Sputnik Srbija
Japan objasnio zašto su odustali od razmeštanja američkih sistema protivraketne odbrane

Druga opcija koja se razmatra predviđa kupovinu moćnog kopnenog radara koji bi delovao u kombinaciji sa već postojećim sistemom protivraketne odbrane u Japanu, a sastoji se od brodova sa sistemima „Egis“ i kompleksima „Patriot PAK-3“. U tom slučaju, Japan bi mogao efikasnije da prati lansiranja i presretanja balističkih raketa. Prema proceni eksperata, u toj varijanti potencijalni neprijatelj bi mogao da presreće podatke sa radara, navedeno je u članku.

Treći plan podrazumeva formiranje grupe odbrambenih satelita, koji omogućavaju kontinuirani monitoring lansiranja balističkih, krstarećih i hiperzvučnih raketa. Međutim, takav sistem zahteva velike troškove razvoja i same opreme, istaknuto je u članku.

Podsetimo, ministar odbrane Japana Taro Kono izjavio je krajem juna da je njegova zemlja odustala od raspoređivanja američkih sistema protivraketne odbrane na svojoj teritoriji, jer su shvatili da ne mogu kontrolisati gde će pasti „buster“ (kratkotrajni pomoćni raketni pogon).

Američki sistemi „Egis ašor“ u Japanu 

Odluku o raspoređivanju dva američka kopnena sistema „Egis ašor“ u Japanu vlada je donela 2017. godine zbog stalnih lansiranja severnokorejskih raketa. Planirano je da oni budu stacionirani u prefekturama Akita i Jamaguči. U tom slučaju, očekivalo se da domet njihovog dejstva može da pokrije ceo Japan. Vrednost svakog sistema procenjen je na 100 milijardi jena (oko 890 miliona dolara), a puštanje u rad planirano je do 2023. godine.

Rusija je više puta saopštavala da ove namere Japana neće poboljšati situaciju u oblasti strateške stabilnosti u regionu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala