Japan objasnio zašto su odustali od razmeštanja američkih sistema protivraketne odbrane

© Flickr / US Army Corps of Engineers Europe DistrictAntiraketni štit Egis Ašor u vojnoj bazi u Deveselu, Rumunija
Antiraketni štit Egis Ašor u vojnoj bazi u Deveselu, Rumunija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Japana Taro Kono izjavio je da je njegova zemlja odustala od raspoređivanja američkih sistema protivraketne odbrane na svojoj teritoriji, jer su shvatili da ne mogu kontrolisati gde će pasti „buster“ (kratkotrajni pomoćni raketni pogon).

„To je jedini razlog“, precizirao je Kono.

On je priznao da je pre odustajanja od razmeštanja japanska vlada ubeđivala lokalno stanovništvo da može kontrolisati putanju pada i tako zaštititi naseljene kvartale, ali se ipak na kraju ispostavilo da to nije istina.

Govoreći o Severnoj Koreji, Kono je naglasio da je pretnja i dalje prisutna, jer ta zemlja „poseduje mnogo balističkih raketa“. S tim u vezi, Tokio će nastaviti da razmišlja o tome kako da zaštiti stanovništvo.

Govoreći o mogućnosti izvođenja preventivnog napada, ministar je rekao da je važno tačno odrediti šta se ima u vidu i kako se to uklapa u međunarodno pravo.

„Mislim da preventivni udar nije ispravna koncepcija“, dodao je Kono.

Odluku o raspoređivanju dva američka kopnena sistema „Egis ašor“ u Japanu vlada je donela 2017. godine zbog stalnih lansiranja severnokorejskih raketa. Planirano je da oni budu stacionirani u prefekturama Akita i Jamaguči. U tom slučaju, očekivalo se da domet njihovog dejstva može da pokrije ceo Japan. Vrednost svakog sistema procenjen je na 100 milijardi jena (oko 890 miliona dolara), a puštanje u rad planirano je do 2023. godine.

Rusija je više puta saopštavala da ove namere Japana neće poboljšati situaciju u oblasti strateške stabilnosti u regionu i neće moći da se uzimaju u obzir pri vođenju pregovora sa Tokijom o mirovnom sporazumu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala