Pentagon se sprema za sajber-rat: Informacije su sfera vojnih operacija

© AP Photo / Jacquelyn MartinPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD namerava da izdvoji do 3 miliona dolara za naučna istraživanja koja će pomoći u prepoznavanju manipulacija informacijama kako bi se uticalo na korisnike.

Kao što je navedeno u obaveštenju Pentagona, u koje je imao uvid RT, neke „zlonamerne“ države koriste društvene mreže i posebne programe-botove za širenje dezinformacija i uticaj na ljude. Ministarstvo naglašava da informacije postaju novo područje vojnih akcija. S tim u vezi, Ministarstvo odbrane zahteva metode otkrivanja „kampanje uticaja“ i instrumente za borbu protiv njih. Međutim, po mišljenju analitičara, Vašington može koristiti dobijene podatke za manipulaciju u svoje svrhe, jer su već poznati slučajevi kada je američka vojska sponzorisala eksperimente na društvenim mrežama i sprovodila sajber-napade.  

Informacije ili dezinformacije

U dokumentu je objašnjeno da su informacije jedna od sfera vojnih operacija, čije metode nisu ograničene na kompromitovanje i gašenje sistema za obradu podataka, već poprimaju „oblik manipulacija sadržajem radi dobijanja određenih psiholoških i socioloških reakcija“. 

Pentagon tvrdi da neke države koriste botove na društvenim mrežama, čiji rad kontrolišu obučeni specijalisti. 

Američki botovi - Sputnik Srbija
Razbijena „fabrika botova“, otkriveno koliko košta 250.000 pratilaca

„Sistematske kampanje za dezinformacije su dobro utvrđene. Njih sprovode ili kontrolišu zlonamerni državni ili nedržavni subjekti, koji koriste široko rasprostranjene društvene mreže kao prikrivanje“, ističu američki vojnici.  

Ministarstvo odbrane SAD takođe ističe da savremene tehnologije znatno olakšavaju „širenje histerije i propagande u društvu“ putem interneta. Sa razvojem tehničkih mogućnosti, ove pretnje će samo rasti. 

„U uslovima široko rasprostranjene informacione nesigurnosti, otvorena društva gube integritet i rizikuju da se skotrljaju u nered, što je krajnji cilj protivnika“, navodi se u obaveštenju. 

Pentagon naglašava da nije moguće uvek tačno prepoznati manipulaciju neprijatelja na mreži. S tim u vezi, ministarstvu su potrebni mehanizmi za otkrivanje i suzbijanje takvih kampanja u režimu realnog vremena, kao i prognoze strategija informacionog rata za odbranu.  

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaSavremene tehnologije olakšavaju širenje propagande, tvrde u Pentagonu
Pentagon se sprema za sajber-rat: Informacije su sfera vojnih operacija - Sputnik Srbija
Savremene tehnologije olakšavaju širenje propagande, tvrde u Pentagonu

U okviru ovog programa, Ministarstvo odbrane SAD namerava da kombinuje metode matematičkih i društvenih nauka. 

„Glavni cilj ovog istraživačkog programa je poboljšanje i proširenje razumevanja teorijskih osnova budućih informacionih ratova za brzo otkrivanje, praćenje i predviđanje pokušaja manipulacije društvom“, navedeno je u dokumentu. 

DOS napadi u realnom vremenu - Sputnik Srbija
Rusija: „Sajber pandemija“ preti da uvuče čovečanstvo u informacioni rat

Po mišljenju ministarstva odbrane, postojeće metode mašinskog učenja i druge metode za analizu podataka nisu dovoljne. Pored toga, još nije poznato kako uticaj botova može uticati na način života ljudi. Ministarstvo se takođe pita kako će ubrzanje prenosa informacija uz pomoć 5G tehnologije uticati na društvene odnose i kako će se tada promeniti načini manipulacije. 

U Pentagonu očekuju da će istraživači dati pažljivo izračunate matematičke apstrakcije zasnovane na ljudskom ponašanju. Uz njihovu pomoć biće moguće formulisati psihološke i socijalne parametre „agenata“, a to mogu biti i botovi i ljudi. Reč je o namerama, verovanjima, emocionalnim stanjima. 

Pored toga, stručnjaci mogu da predlože koncepte igara i koncepte mašinskog učenja, koji se mogu koristiti u kampanjama u kojima učestvuju botovi. 

Informacije dobijene u okviru programa, Vašington može iskoristiti ne samo za odbranu, nego i kao sredstvo uticaja na masovnu svest, rekao je direktor Fonda za istraživanje SAD „Frenklin Ruzvelt“ Jurij Roguljov.

Sajber rat - Sputnik Srbija
Specijalna američka jedinica za borbu protiv Kine i Rusije

„Oni to rade već duže vreme. Kao što je poznato, manipulacijama se bavi Agencija za nacionalnu bezbednost, a to je najveća obaveštajna struktura u kojoj je radio Edvard Snouden. Pored toga, komanda Pentagona ima posebnu sajber-jedinicu čije su aktivnosti više vojne prirode“, rekao je analitičar za RT. 

Zauzvrat, profesor na Nacionalnom istraživačkom univerzitetu „Viša škola ekonomije“ Aleksandar Domrin je istakao da potrebom za istraživanjem u sajber-sferi, Ministarstvo odbrane SAD pokušava da opravda izdvajanje dodatnih sredstava iz državnog budžeta. 

„Svako ministarstvo želi da dobije više sredstava od države, čak i pod nekim izmišljenim predlozima. Time se apsolutno ne krši američka tradicija“, istakao je on. 

Temeljan sajber-pristup

Pentagon već nekoliko godina proučava načine uticaja na korisnike interneta. Tako je prošle godine ministarstvo planiralo da izdvoji 15 miliona dolara za istraživanje „instrumenata nacionalnog uticaja“ u okviru programa „Minerva Inicijativa“ Konkretno, vojsku je zanimalo kako države „dovode u zabludu“ druge uz pomoć medija, društvenih mreža, sajber i ekonomskih instrumenata. 

Izbori u Americi - Sputnik Srbija
Ako se Rusija meša u izbore, onda američka demokratija ne vredi ni groša

Ministarstvo je posvetilo posebnu pažnju onlajn metodama. Istovremeno su se pojedinačno spominjale Rusija i Kina. Pentagon je zatražio analizu kako ove države navodno utiču na stanovnike Indo-pacifičkog regiona, procenu ugroženosti korisnika i efekta takvih kampanja. Sjedinjene Države su tvrdile da postoje „ubedljivi dokazi“ o mešanju Moskve i Pekinga, ali, kao i obično, nisu iznele konkretne činjenice

Takođe treba napomenuti da je 2012. godine Ministarstvo odbrane SAD, u okviru programa „Minerva Inicijativa“, platilo skriveni psihološki eksperiment na emocije stotinu hiljada korisnika Fejsbuka.

Psiholozi su menjali broj pozitivnih ili negativnih objava u vestima da bi videli kako reakcije drugih ljudi utiču na autore napisanog.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinAmerikanci ispituju i kako će uvođenje 5g mreže uticati na društvene odnose i načine manipulacije
Pentagon se sprema za sajber-rat: Informacije su sfera vojnih operacija - Sputnik Srbija
Amerikanci ispituju i kako će uvođenje 5g mreže uticati na društvene odnose i načine manipulacije

U međuvremenu, američke vlasti i dalje neosnovano optužuju Rusiju da utiče na javno mnjenje i izvršava hakerske napade. Šef Pentagona Mark Esper je čak izjavio da Moskva „vidi sajber-rat kao način da se suprotstavi Sjedinjenim Državama“. 

Ruska strana je više puta demantovala takve optužbe i ukazala na potrebu dokumentarne potvrde.

Sajber rat - Sputnik Srbija
Amerika sprema sajber-rat protiv Rusije, jer direktan sukob nije moguć

„Sve što danas zahteva činjenice, a ne pokazuje ih i uvodi to u tok političkih izjava je propaganda“, izjavila je portparola Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova.

Istovremeno, činjenica da su SAD izvršile sajber-napad je neosporna. Američki predsednik Donald Tramp je 11. jula za list „Vašington post“ potvrdio da je odobrio operaciju protiv ruske Agencije za internet istraživanja 2018. godine. U SAD smatraju da je organizacija „fabrika trolova“, koja je navodno uključena u mešanje u izbore. 

Pored toga, postoje pretpostavke da je Vašington inicirao napad na električnu mrežu Venecuele 2019. godine, što je dovelo do masovnog nestanka struje u latinoameričkoj republici. 

Aleksandar Domrin je uveren da SAD često koriste hakerske napade protiv „neprijateljskih“ zemalja, a takođe spekulišu o ovoj temi radi postizanja unutrašnjih političkih ciljeva. 

„Sjedinjene Države koriste sajber-prostor da se mešaju u unutrašnje stvari „neprijateljskih“ zemalja, ali istovremeno oni stalno prigovaraju Rusiji zbog toga. Ruski „hakeri i botovi“ su navodno pomogli Trampu da postane predsednik 2016. godine, a sada, uoči novih izbora Berni Sanders i Džo Bajden već nam unapred prete da neće tolerisati uplitanje u izborni proces“, dodao je on. 

Zavladala panika i paranoja

Poslednjih godina Sjedinjene Države su ozbiljno shvatile širenje svojih sajber-kapaciteta na vojnom nivou. Na osnovu Ministarstva za unutrašnju bezbednost 2018. godine je formirana Agencija za sajber-bezbednost i zaštitu infrastrukture.  

Kao zasebna struktura je izdvojena Sajber-komanda Oružanih snaga SAD. Prema podacima američkih medija, ona je dobila borbeni status, što joj omogućava obavljanje ofanzivnih operacija. 

Bela kuća - Sputnik Srbija
Vašington pravi taktiku informacionog rata protiv Rusije

Pored toga, kako je rečeno u Pentagonu, SAD su rasporedile svoje „sajber-grupe“ širom sveta kako bi se suprotstavile neprijateljima. 

„Broj nepouzdanih subjekata raste, a njihove metode postaju sve sofisticiranije. Obnavljanje rivalstva između velikih sila znači da bismo trebali očekivati neprijateljske sajber-aktivnosti, koje nisu usmerene samo na špijunažu, već i na uništavanje i podrivanje principa, kao i na, naravno, vršenje uticaja“, rekao je šef Sajber-komande SAD, general Pol Nakasone. 

SAD su u panici zbog mogućih sajber-napada i na osnovu toga imaju pravo korišćenja sajber-oružja, bez obzira da li se radi o odgovoru na napad, zaključio je Roguljov. 

„Amerikanci su koristili ne samo sajber-oružje, nego i stvarnu vojnu silu na teritoriji drugih država. Nekada su se osećali potpuno bezbedno, ali nova era sajber-mogućnosti je pokazala da i SAD mogu biti ranjive. Njihove aktivne akcije u sajber-prostoru su izazvane panikom i paranojom“, rekao je politikolog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala