Rusija: Optužbe na račun Moskve za „istorijski revizionizam“ — cinične i nemoralne

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe litvanskog predsednika Gitanasa Nausede protiv Rusije za navodno revidiranje istorije neumesne su, cinične i nemoralne, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je Moskva više puta ocenjivala „pokušaje baltičkih političara da falsifikuju istorijske događaje 20. veka i da nametnu sopstveno, pristrasno gledište zasnovano na ozloglašenom konceptu nekakve ‘sovjetske okupacije’“.

„(U pitanju su) još jedni neprijateljski napadi koje je sebi dopustio predsednik Litvanije tokom nedavnog zasedanja Evropskog saveta u Briselu. Smatramo da su optužbe na račun Rusije za ‘istorijski revizionizam’, koje dolaze od rukovodstva zemlje koja sprovodi doslednu crtu u veličanju takozvane ‘šumske braće’, od kojih su mnogi direktno sarađivali sa nacistima – neumesne, cinične i nemoralne“, naglasila je ona.
Talin: Ambasador Rusije pozvan u Ministarstvo zbog stavova o događajima iz 1940. - Sputnik Srbija
Talin: Ambasador Rusije pozvan u Ministarstvo zbog stavova o događajima iz 1940.

Portparolka je istakla da žali što se Litvanija „vodi fobijama“, umesto da se pozabavi popravljanjem bilateralnih odnosa sa Rusijom“ i dodala da se odnosi dveju zemalja nalaze u beznadežnoj situaciji po krivici Vilnjusa.

Podsetimo, Ministarstva spoljnih poslova SAD i baltičkih zemalja sačinila su zajedničko saopštenje u kojem se Rusija optužuje da pokušava da preokrene istorijske činjenice koje se tiču, kako se navodi, „okupacije i aneksije Estonije, Letonije i Litvanije“ od strane SSSR 1940. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala