Talin: Ambasador Rusije pozvan u Ministarstvo zbog stavova o događajima iz 1940.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTalin: Ambasador Rusije pozvan u Ministarstvo zbog stavova o događajima iz 1940.
Talin: Ambasador Rusije pozvan u Ministarstvo zbog stavova o događajima iz 1940. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Estoniji Aleksandar Petrov pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Razlog su postovi u kojima govori o tome da su baltičke države svojevoljno ušle u sastav SSSR, dok zvanični Talin insistira na tome da se radilo o „okupaciji i aneksiji“.

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu rekao je da takve izjave ne idu u prilog dobrim bilateralnim odnosima.

„U potpunosti odbacujem takve izjave. One ne odgovaraju istorijskim činjenicama“, rekao je ministar novinarima.

Šta je isprovociralo Talin?

Ambasada Rusije u Talinu objavila je na Tviter nalogu komentar ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom 80.godišnjice ulaska tri baltičke zemlje u sastav Sovjetskog Saveza.

U komentaru se navodi da je stav Moskve po tom pitanju dobro poznat i da se zasniva na objektivnom tumačenju istorijskih činjenica tog vremena uz oslanjanje na arhivske dokumente.

„U uslovima stvarne opasnosti da se baltičke zemlje upotrebe kao platforma za napad fašističke Nemačke na SSSR, Moskva je u junu 1940. godine bila prinuđena da u Letoniju, Litvaniju i Estoniju uvede dodatne vojne snage (pored onih koji su već bile raspoređene u skladu sa bilateralnim dogovorima o uzajamnoj pomoći iz 1939. godine). Taj korak, sproveden uz odobrenje rukovodstava baltičkih zemalja, nije sam po sebi značio prenos suvereniteta tih zemalja na SSSR i bio je legitiman“, navodi se u komentaru.

Ulazak baltičkih zemalja u sastav SSSR koji je potom usledio takođe nije bio jednostran i dogodio se uz obostranu saglasnost, navelo je rusko Ministarstvo.

Baltičke zemlje i Pompeo: Rusija prekraja istoriju

Ministarstva spoljnih poslova SAD i baltičkih zemalja sačinila su zajedničko saopštenje u kojem se Rusija optužuje da pokušava da preokrene istorijske činjenice koje se tiču, kako se navodi, „okupacije i aneksije Estonije, Letonije i Litvanije“ od strane SSSR 1940. godine.

Saopštenje je objavljeno na Tviter nalogu estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Reinsalua.

„Mi se protivimo svim pokušajima Rusije da prekroji istoriju s ciljem da opravda okupaciju i aneksiju baltičkih zemalja od strane SSSR 1940. godine“, navodi se u zajedničkom saopštenju Reinsalua, letonskog ministra Edgarsa Rinkeviča, litvanskog Linasa Linkevičiusa i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala