SAD pozvale Rusiju da prestane da pravi „leteće Černobilje“

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje podmornice-nosača bespilotnog sistema "Posejdon"
Testiranje podmornice-nosača bespilotnog sistema Posejdon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju da prestane da proizvodi i uvodi u upotrebu najnovije vrste raketa na nuklearni pogon, koje nisu ništa drugo do „leteći Černobilj“, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršal Bilingsli.
„Smatramo da takvo oružje uopšte ne bi trebalo da postoji. Zašto uopšte imati krstareću raketu na nuklearni pogon? To nije ništa drugo do leteći Černobilj. Samo zamislite kakvo će radioaktivno oslobađanje ona stvarati tokom leta. Nema nikakve logike koja bi opravdala (postojanje) takvih sistema sudnjeg dana. Direktno sam govorio svojim ruskim partnerima da su to ogromni rashodi i da treba da obustave te destabilizujuće programe“, rekao je Bilingsli na saslušanju u Komitetu za inostrane poslove američkog Senata.

Bilingsli je takođe izjavio da SAD ne planiraju da proizvode nuklearno hipersonično oružje.

„Hipersonično (oružje) nudi niz prednosti. Mislim da Amerika ne želi nuklearno oružje u toj oblasti (hipersoničnoj), već konvencionalno hipersonično oružje (nenuklearno)“, dodao je.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaProba krstareće rakete sa nuklearnim motorom "Burevestnik"
SAD pozvale Rusiju da prestane da pravi „leteće Černobilje“ - Sputnik Srbija
Proba krstareće rakete sa nuklearnim motorom "Burevestnik"

Bilingsli je rekao i da hipersonično oružje izjednačava mogućnosti Sjedinjenih Američkih Država s Kinom i Rusijom, posebno na Pacifiku.

„Moramo ozbiljno da povećamo broj testova različitih hipersoničnih sistema među kopnenim snagama, mornaricom, a potencijalno i u vazduhoplovstvu. Bilo bi pošteno reći da zaostajemo, između ostalog, za kineskim programom testiranja, a Rusi su već rasporedili dve vrste nuklearnog naoružanja na teškim interkontinentalnim balističkim raketama“, rekao je.

On je dodao da će Rusija uskoro imati druge modele koji će biti raspoređeni na interkontinentalnoj balističkoj raketi „Sarmat“, nakon što bude uvedena u upotrebu.

Predstavnički dom SAD je u ponedeljak je usvojio amandman na odbrambeni budžet, koji za cilj ima da spreči administraciju američkog predsednika Donalda Trampa u sprovođenju nuklearnih testiranja.

Pentagon - Sputnik Srbija
Nacrt novog vojnog budžeta SAD: Strateška konkurencija Rusiji i Kini

Bilingsli je početkom jula nazvao „užasnim“ ruske projekte raketa „Burevesnik“ i „Posejdon. U maju je on izjavio da Rusija treba da prekine pet novih programa: „Kindžal“, „Sarmat“, „Avangard“, sistem „Posejdon“ i „Burevesnik“.

Ranije je Pentagon priznao da zaostaje za Rusijom i Kinom u proizvodnji hipersoničnog oružja. Ruski eksperti su zaostajanje procenili na oko pet godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala