Nacrt novog vojnog budžeta SAD: Strateška konkurencija Rusiji i Kini

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrt novog američkog vojnog budžeta podrazumeva akcenat na stratešku konkurenciju Rusiji i Kini, navodi se u dokumentu koji je Senat SAD poslao na uvid američkim vojnim zvaničnicima.

Kako se navodi, dugoročna konkurencija Rusiji predstavlja prioriotet nacionalne odbrane SAD i zahteva dodatne investicije i inivijative po pitanju obuzdavanja.

Pored toga, podrazumeva i apsolutni prekid bilo kakve vojne saradnje sa Moskvom, kao i bilo koja dejstva koja bi priznavala suverenitet Rusije nad Krimom.

Između ostalog, izričito se zabranjuje bilo kakav transfer raketnih tehnologija Rusiji, kao i mogućnost integracije u američki sistem protivraketne zaštite.

Novi nacrt budžeta takođe predviđa i da Pentagon predstavi izveštaj o „podršci Rusije rasistički-etničkim ekstremističkim grupacijama, koje propagiraju nasilje u Evropi i SAD, iako se ne precizira o kakvoj vrsti podrške je reč.

Kada je reč o Kini, pored vojnih pitanja jedan segment dokumenta je posvećen pretnji od opreme kineskih kompanija „Huavej“ i „ZTE“, koje se bave razvojem 5G mreže.

Između ostalog, novim budžetom predviđeno je da se poveća finansiranje izgradnje protivraketne zaštite i razvoja hiprezvučnog oružja, kao i proizvodnje PVO sistema „THAAD“.

Novi vojni budžet SAD – 750 milijardi dolara

Američki Senat odobrio je novi nacrt vojnog budžeta koji će iznositi 740 milijardi dolara.

U korist novog budžeta glasalo je 25 senatora, a protiv je bilo samo dvoje, prenose mediji.

Nakon Senata, budžet bi trebalo da odobri i Predstavnički dom SAD, nakon čega će biti predat predsedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

Pročitajte još:

Amerika daje Ukrajini 250 miliona dolara pomoći da se zaštiti od Rusije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala