SAD žele da formiraju koaliciju za borbu protiv „kineske pretnje“

© AP Photo / Andy WongKina SAD
Kina SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Amerčike Države žele da formiraju koaliciju za borbu protiv „kineske pretnje“, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.
„Sjedinjene Američke Države žele da sve suverene fržave prepoznaju pretnju koju predstavlja Kina i Komunistička partije Kine. Sve zemlje treba da odgovore na ponašanje Kine. Smatramo da ceo svet treba da deluje zajednički, kako bi podržao i jačao sistem međunarodnih odnosa“, rekao je Pompeo na konferenciji za štampu u Londonu.

Prema njegovim rečima, „Komunistička partija Kine je nepošteno iskoristila krizu sa virusom korona“.

On je takođe zahvalio Velikoj Britaniji za to što je, nakon Amerike, i ona odbila da koristi opremu kineske kompanije „Huavej“ pri stvaranju 5G mreže.

„SAD podržavaju samostalan izbor. Odluka premijera (Borisa Džonsona) diktirana je onim što je najbolje za Britaniju“.

Britanska zastava i pametni telefon sa logotipom mreže Huavej i 5G na matičnoj ploči računara na ovoj slici ilustracije snimljenoj 29. januara 2020. - Sputnik Srbija
Veliki preokret Velike Britanije: Džonson zbog Amerike isključuje „Huavej“ iz britanske 5G mreže

Istovremeno, šef britanske diplomatije Dominik Rab izjavio je da je imao produktivnu diskusiju sa američkim kolegom. Ministri su diskutovali o situaciji u Hongkongu, na Bliskom istoku, kao i o embargu na oružje Iranu.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa odlukom u pogledu kompanije „Huavej“, britanski ministar je istakao da nju nije diktirala Amerika.

„Britanija nije dobila uputstva od SAD, imali smo konstruktivnu diskusiju o ‘Huaveju’“, istakao je Rab.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala