Veliki preokret Velike Britanije: Džonson zbog Amerike isključuje „Huavej“ iz britanske 5G mreže

© REUTERS / Dado RuvicBritanska zastava i pametni telefon sa logotipom mreže Huavej i 5G na matičnoj ploči računara na ovoj slici ilustracije snimljenoj 29. januara 2020.
Britanska zastava i pametni telefon sa logotipom mreže Huavej i 5G na matičnoj ploči računara na ovoj slici ilustracije snimljenoj 29. januara 2020. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krajem februara, britanska vlada najavila je da će dati „Huaveju“ ograničenu ulogu u izgradnji 5G infrastrukture, uprkos upozorenjima SAD da bi ta odluka mogla ugroziti američko-britansku obaveštajnu saradnju. U „velikom preokretu“, britanski premijer Boris Džonson trebalo bi da do kraja godine isključi „Huavej“ tehnologiju iz izgradnje državne 5G mreže.

O „velikom preokretu“ piše britanski „Telegraf“, pozivajući se na izveštaj Nacionalnog centra za kibernetičku bezbednost Državnog štaba za komunikacije (GCHQ) koji tvrdi da su američke sankcije protiv „Huaveja“ imale „ozbiljan“ uticaj na kompaniju i da će kineskog telekomunikacijskog giganta upozoriti na upotrebu „nepouzdane“ tehnologije.

U izveštaju koji je trebalo da bude predstavljen Džonsonu u nedelju, navodi se da zvaničnici GCHQ predlažu da se zaustavi ugradnja nove „Huaveje“ opreme „za najmanje šest meseci“ kao i da se „udalji tehnologija“ koja je već u upotrebi, navodi „Telegraf“.

© AP Photo / Frank AugsteinVlada premijera Borisa Džonsona ranije je odobrila učešće kineske kompanije u izgradnji 5G mreže
Veliki preokret Velike Britanije: Džonson zbog Amerike isključuje „Huavej“ iz britanske 5G mreže - Sputnik Srbija
Vlada premijera Borisa Džonsona ranije je odobrila učešće kineske kompanije u izgradnji 5G mreže

Britanski ministar zdravlja Met Henkok u međuvremenu je izjavio da neće komentarisati „curenje informacija“ dodajući da je početkom godine vlada objavila interni izveštaj i da su u njemu navedeni brojni uslovi koje bi trebalo ispuniti.

On je izrazio uverenje da će „Nacionalni savet za bezbednost razmotriti te uslove i doneti ispravnu odluku koja će dovesti do toga da imamo i jaku telekom infrastrukturu, ali i da ona bude bezbedna“.

„Telegraf“ je krajem maja, citirajući neimenovani izvor, objavio da Džonson razmatra smanjenje „Huavejeve“ uloge u postavljanju 5G mreže u Britaniji.

„On (Džonson) želi da zadrži veze sa Kinom ali će ugovor sa 'Huavejom' biti revidiran. Zvaničnici će dobiti instrukcije da naprave plan kako da se što brže smanji učešće 'Huaveja' u izgradnji 5G mreže“, naveo je tada taj izvor.

Šef „Huaveja“ za Veliku Britaniju Viktor Zang oštro je osudio one koji „kompaniju napadaju bez ikakvih dokaza“ i upozorio da bi ometanje „Huavejevog“ učešća u izgradnji 5G mreže Britaniji učinilo medveđu uslugu.

© AP Photo / Andy WongAmerikanci su stavili Huavej na crnu listu kompanija i zapretili Britancima smanjenjem obaveštajne saradnje zbog kineske kompanije
Veliki preokret Velike Britanije: Džonson zbog Amerike isključuje „Huavej“ iz britanske 5G mreže - Sputnik Srbija
Amerikanci su stavili Huavej na crnu listu kompanija i zapretili Britancima smanjenjem obaveštajne saradnje zbog kineske kompanije

„Naš prioritet bio je da pomognemo kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i širokopojasnim mrežama da održe Britaniju povezanom, što je u ovom trenutku bilo vitalnije nego ikad. Ovo je naša dokazna evidencija“, naglasio je Zang u osvrćući se na pandemiju Kovida 19.

Pristanak Londona na učešće „Huaveja“ u izgradnji 5G mreže

London je bio pod velikim pritiskom Vašingtona otkad je u februaru najavio da će Velika Britanija pod određenim uslovima dopustiti „Huaveju“ da učestvuje u izgradnji 5G mreže.

Britanska vlada tad je jasno stavila do znanja da će kineski tehnološki gigant biti isključen iz rada na „ključnim“ delovima nacionalne 5G mreže, kao što su „bezbednosno važne“ i „bezbednosno kritične“ oblasti, poput vojnih baza.

Američki napad na „Huavej“

Vašington je u više navrata upozoravao London da bi davanje dozvole „Huaveju“ da učestvuje u izgradnji 5G mreže ugrozilo američko-britanske sporazume o razmeni obaveštajnih podataka i zapretio da će smanjiti bilateralnu obaveštajnu saradnju.

Trampova administracija je u maju prošle godine stavila na „crnu listu“ korporaciju pod optužbom da su njeni hardver i softver povezani sa slanjem obaveštajnih podataka kineskoj obaveštajnoj službi, usled trgovinskih tenzija SAD i Kine koje su izbile u januaru 2018. I zvanični Peking i „Huavej“ su u više navrata negirali te optužbe.

SAD su takođe pozivale i druge zemlje da odustanu od korišćenja „Huavejeve“ opreme tokom izgradnje 5G mreža, u okviru kampanje pritiska na kineskog tehnološkog giganta.

Uprkos padu cena, „Huavej“ je u svom godišnjem izveštaju za 2019. godinu zabeležio „solidne poslovne performanse“ pri čemu je vrednost kompanije narasla 123 milijarde dolara, a neto dobit na 9 milijardi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala