Obeleženo 28 godina od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFGroblje u Bratuncu, BiH
Groblje u Bratuncu, BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Zalazju kod Srebrenice danas je obeleženo 28 godina od stradanja 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je u poslednjem ratu u BiH prvo ubijena istina što su učinili zapadni moćnici i mediji i da pravu istinu o karakteru rata svet tek saznaje.

„Ovde, oko Srebrenice i Bratunca u 1992. godini stradalo je više od 2.500 Srba od kojih su 80 odsto bili civili, a Bošnjaci su stradali 1995. godine i to samo vojnici. Te činjenice govore šta je bio uzrok, a šta posledica i ko je napadao, a ko se branio na ovim prostorima“, istakao je Torbica, prenosi RTRS.

On je naglasio da o karakteru protivnika u ratu govori i činjenica da su napade na srpska sela izvodili na najveće pravoslavne praznike – Božić, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan kada je najviše članova porodice na okupu u kućama, što govori da su planski išli na uništenje srpskog naroda.

„Žalosno je i nepravda što niko za ove zločine nije odgovarao, pa ni komandant muslimanskih snaga iz Srebrenice Naser Orić, ali dolazi vreme kada će pravda i istina izaći na svetlo dana. Srbi nisu uništeni i proterani sa leve obale Drine, nikada to nikome neće uspeti da učini i živimo slobodni u svojoj Republici Srpskoj“, poručio je Torbica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, samo se brojka menja, a to je „28 godina od zločina bez kazne“ u Zalazju i da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu.

„Srebrenica je napuštena kada je reč o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu i to je razlog zašto ne verujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dele selektivno“, poručio je Grujičić.

On je upitao ko je pobio više od 1.000 ljudi – Srba iz Srebrenice i Bratunca, te konstatovao da će se, ukoliko neko bude osuđen zbog toga, videti da u Potočarima nisu sahranjeni civili, nego bošnjački vojnici koji su počinili zločin u srpskom selu Zalazje i brojnim selima oko Srebrenice i Bratunca.

Prema njegovim rečima, Srbima preostaje neiscrpna trajna borba za istinu i pravdu od koje se nikada neće odustati.

Predsednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da su na Zalaju dva spomenika srpskim žrtvama u dva poslednja rata za koje niko nije odgovarao, što govori da su Haški tribunal i Sud BiH sudovi nepravde u koje Srbi nemaju nikakvo poverenje.

Zdravstveni radnik meri temperaturu ženi pre nego što joj odobri pristup spomen-groblju u Potočarima, blizu Srebrenice, Bosna, subota, 11. jul 2020.  - Sputnik Srbija
Potočari: Komemoracija žrtvama Srebrenice

Milojka Simić, čiji suprug je ubijen u Srebrenici, kaže da sve više boli nepravda i saznanje da za srpske žrtve niko nije odgovarao.

„Moj suprug Branko živ je zarobljen na Zalazju na Petrovdan pre 28 godina i ubijen je u logoru u Srebrenici, a njegov brat Petko ekshumiran je bez glave koja nikada nije nađena i to za pravosuđe BiH nisu zločini koje treba procesuirati i čeka se da pomru svedoci“, ogorčena je Simićeva.

Obrad Vasić je kao lojalan tadašnjoj muslimanskoj vlasti ostao u Srebrenici, a njegova kćerka Jovana kaže da nikada nisu saznali kako je i zašto ubijen i gde su njegovi posmrtni ostaci i ogorčena je na rad pravosuđa i Instituta za traženje nestalih BiH.

Žrtvama na Zalazju služen je parastos kod spomen-obeležja, a potom su cveće položili predstavnik Ministarstva Milan Torbica, načelnici opština Bratunac i Srebrenica, Republičke i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske, Udruženja logoraša regije Birač, boračkih organizacija Srebrenice i Bratunca, te više stranačkih delegacija.

Prethodno su članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili cveće na groblju u Bratuncu, gde je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Ovim je završen 24. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program „Petrovdanski dani“, koji je povodom 28 godina od stradanja srebreničkih Srba organizovao Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Istina o Srebrenici mora da bude prihvaćena od svih
Tog tragičnog Petrovdana jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića nastavile su sistematsko i plansko etničko čišćenje Srba u srebreničkoj opštini započeto u aprilu te godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a veliki broj je ranjen.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana, ti posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala