Velika krađa oltara: Britanski poslanici traže da NATO zaštiti crnogorske hrišćane od vlasti

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Lessormore / Manastir SavinaManastir Savina
Manastir Savina - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnoj Gori je na delu „velika krađa oltara“, a NATO treba da zaštiti hrišćane od vlasti u toj zemlji, navode britanski poslanici Tim Faron i Stiv Bejker.

Faron, koji je poslanik i bivši lider Liberalnih demokrata i Bejker, poslanik Konzervativne partije, u autorskom tekstu za „Njuzvik" kažu da „sloboda veroispovesti treba svugde da bude zaštićena“, te da u Crnoj Gori hrišćanskim sveštenicima „prete, tuku ih i hapse zbog njihove odbrane svoje vere i prava da je ispoljavaju kako žele“,.

Mitropolit Amfilohije dolazi u podgoričku policiju - Sputnik Srbija
U Crnoj Gori se progone hrišćani: Američki zvaničnici traže prestanak napada na Crkvu

Dvojica britanskih poslanika kažu da je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti protivan „modernim, demokratskim, parlamentarnim normama, vladavini prava, pravu na svojinu i pravu na veroispovest“.

Kako objašnjavaju, ovim Zakonom uvedena je „državna licenca za ispovedanje vere“, te politička, umesto sudske, arbitrarnost u slučaju imovinskih sporova.

„Pošto 80 odsto Crnogoraca pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, 800 godina starom ogranku pravoslavnog hrišćanstva, takav zakon postaje diskriminišući za hrišćane, a njegove odredbe u vezi sa imovinom postaju slučaj Velike krađe oltara (Grand Theft Altar)“, navode britanski poslanici, aludirajući igrom rečima na nasilnu video-igru „Grand theft auto (GTA)", u kojoj glavni junak otima automobile uz upotrebu nasilja.

© Sputnik / Sputnjiku ustupio Vladimir VukovićU Crnoj Gori sveštenicima prete, tuku ih i hapse, navode britanski poslanici
Velika krađa oltara: Britanski poslanici traže da NATO zaštiti crnogorske hrišćane od vlasti - Sputnik Srbija
U Crnoj Gori sveštenicima prete, tuku ih i hapse, navode britanski poslanici

Britanski poslanici navode da „isti čovek vlada Crnom Gorom već 30 godina“, te da crnogorska vlast ima lošu reputaciju, ogrezlu u korupciji, ućutkivanju novinara, gušenju opozicije, zbog čega je Crna Gora „od nove demokratije postala hibridni autoritarni režim“.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milov režim srlja u grešku koja će mu se vratiti kao bumerang

„Predsednik Milo Đukanović je izvukao korist i bio previše lako prihvaćen kod zapadnih sila zahvaljujući nedostatku nadzora. Njegova transformacija od odanog sledbenika Slobodana Miloševića do pretendenta na ulazak u EU trebalo je da izazove sumnjičavost. Ali nije. Umesto toga, prihvatili smo ga u NATO“, navode britanski poslanici.

Objašnjavaju da je razlog možda to što je Crna Gora smatrana za premalu ili zemlju koja je predaleko od velikih izazova globalne politike.

„Dovodeći u pitanje prava hrišćana, Đukanović je stavio svoju zemlju na tu mapu. Sada, kada je ušao u veliki dug prema Kini i sa željom da produži 30-godišnju vladavinu, izgleda da više nema novca bez oduzimanja imovine“, pišu Faron i Bejker.

© Sputnik / Nebojša PopovićGrađani koji se bore za pravo na veroispovest moraju da budu zaštićeni
Velika krađa oltara: Britanski poslanici traže da NATO zaštiti crnogorske hrišćane od vlasti - Sputnik Srbija
Građani koji se bore za pravo na veroispovest moraju da budu zaštićeni

Oni pozivaju Britaniju i njene saveznike, ali i NATO da zaštite hrišćane u Crnoj Gori.

„Veoma je važno da delujemo. Dok traju hapšenja hrišćana, uključujući vladiku i prvog čoveka Crkve u Crnoj Gori, dok sveštenici i lekari protestuju zbog toga, dok se uništava imovina manastira i policija napada opozicione političare, jasno je da vlasti ne nameravaju da stanu“, kažu poslanici.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pređen je Rubikon: Milo dobio jak signal da mu se kruni podrška sa Zapada

Dodaju da ne smeju stajati po strani i posmatrati smanjivanje prava na veroispovest.

„NATO treba da bude posvećen građanima Crne Gore, kao što je to slučaj u svim drugim članicama Alijanse. Ali ne i političkom liderstvu koje krši pravila NATO saveza. Ta pravila predviđaju odbranu zajedničkog nasleđa i civilizacije njihovog naroda, zasnovana na principima demokratije, individualne slobode i vladavine prava“, podvlače Bejker i Faron.

Poslanici pozivaju Britaniju i NATO da prekinu saradnju sa onima koji snose političku odgovornost za takvo stanje.

„Tehnička podrška im može biti blokirana, bankovni računi mogu biti zamrznuti i može im biti zabranjen ulazak u zemlje NATO. I nijedan resurs britanske vlade ne bi trebalo da bude dat na korišćenje, direktno ili indirektno, onima koji su odgovorni za napad na hrišćane i njihovu crkvu“, zaključuju poslanici, pozivajući britansku vladu da pomogne onima koji se bore za slobodu vere.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala