U Crnoj Gori se progone hrišćani: Američki zvaničnici traže prestanak napada na Crkvu

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije dolazi u podgoričku policiju
Mitropolit Amfilohije dolazi u podgoričku policiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnoj Gori su napadnuti hrišćani, ocenjuju u autorskom tekstu poverenici Komisije za međunarodne verske slobode Sjedinjenih Država Džoni Mur i Nuri Turkel, komentarišući sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

U tekstu pod naslovom „U Evropi je na snazi progon Jevreja, muslimana i hrišćana. Sa tim se mora odmah prestati“, Mur i Turkel podsećaju da od decembra traju protesti nakon usvajanja Zakona o veroispovesti za koji, kako ukazuju, mnogi veruju da će Vladi omogućiti oduzimanje verske imovine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Tužilac šest sati ispitivao Amfilohija preko „vajbera“: Advokati se žale da je hteo da ga iscrpi

„Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da zakon služi kao izgovor za oduzimanje imovine. Ta zabrinutost dovela je do velikih i stalnih protesta širom zemlje. Zabrana verskih okupljanja tokom pandemije Kovida-19 dodatno je povećala tenzije, protesti su doveli do privođenja nekih od najpoznatijih pravoslavnih lidera u zemlji — uključujući i ovonedeljno saslušavanje mitropolita Crne Gore Amfilohija (drugi put ove godine)“, navodi se u tekstu objavljenom na portalu Njuzvik.

Oni se, takođe, kritički osvrću na prilično uzdržan stav evropskih zvaničnika po ovom pitanju i napominju da je „naročito neopravdana odluka da Evropska komisija ne produži poziciju specijalnog izaslanika Evropske unije, čiji je mandat uključivao promovisanje slobode veroispovesti i verovanja“, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Kako se navodi, Džoni Mur i Nuri Turkel su poverenici Komisije za međunarodne verske slobode SAD koje su imenovali predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala