Hapšenja i protjerivanja sveštenstva obesmislila dijalog crnogorskih vlasti i SPC

© Foto : Petar DraškovićSveštenik u Nikšiću tokom prtesta zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva
Sveštenik u Nikšiću tokom prtesta zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon hapšenja i protjerivanja sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na čelu sa šestosatnim iscrpljujućim isleđivanjem mitropolita Amfilohija u Centru bezbjednosti Podgorica, sve je više onih koji vjeruju da je dijalog vlasti i SPC obesmišljen i da nije moguć bilo kakav dogovor.

To uvjerenje je pojačano činjenicom da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović raspisao izbore za 30. avgust što aktuelnom sastavu parlamenta ne daje više nikakvu formalnu mogućnost da u ovom sazivu „popravi“ sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Dijalog u atmosferi progona crkve nema smisla

Ključno pitanje koje se sada nameće jeste da li dijalog SPC i vlasti i dalje ima smisla u atmosferi otvorenog linča i progona crkve i sveštenika. Iako je razgovor uvijek najbolje rešenje, analitičar Boško Vukićević smatra da s obzirom na ideološku orjentaciju vlasti u Podgorici - tako nešto više nije izvjesno.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Tužilac šest sati ispitivao Amfilohija preko „vajbera“: Advokati se žale da je hteo da ga iscrpi

„Dijalog Vlade Crne Gore i Crkve i do sada je imao trnovit put, imajući u vidu da tokom svih dosadašnjih sastanaka dvije strane nije bilo moguće uočiti neke tačke oko kojih bi bilo moguće usaglašavanje. Naime, i pored krajnje pomiriteljskog stava Crkve koji je išao u pravcu postizanja neke vrste kompromisa, i koji je podrazumijevao poštovanje univerzalno prihvaćenog prava svojine, crnogorska vlast je odlučila da istraje u namjeri bespravnog oduzimanja imovine. Osim toga, tokom takvih razgovora crnogorski režim je želio da se brutalno umiješa i u pitanja koja ga prema ustavnoj odvojenosti Crkve i države ne dotiču, tj. da odlučuje o samom ustrojstvu Crkve u Crnoj Gori“, podsjeća Vukićević za Sputnjik.

Naš sagovornik ističe i da su se u međuvremenu u Crnoj Gori takođe desile litije, koje su, kako ocjenjuje - svojom nezabilježenom masovnošću dovele crnogorski režim u jedan prilično nezavidan pregovarački položaj.

Izlišni razgovori s vladom u tehničkom mandatu

„Mišljenja sam da su se vlastodršci, a prije svih crnogorski predsjednik, nakon nezapamćeno brojnih molitvenih šetnji pokajali zbog izglasavanja neustavnog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj bio oduzimanje crkvene imovine.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC. - Sputnik Srbija
Episkopski savet obelodanio detalje pregovora sa Milom na kojima su dobili nepristojnu ponudu

Međutim, oni sada više „nemaju kud“, jer i eventualno povlačenje zakona, kao i istrajavanje na njemu, donosi im političku propast“, decidan je Vukićević.

Naš sagovornik stoga ističe da u ovom trenutku više ne vidi bilo kakvog smisla u nastavljanju dijaloga Vlade i Crkve oko spornog zakona, a posebno imajući u vidu da je zbog raspisanih izbora ta Vlada već u tehničkom mandatu.

„Štaviše, uvjeren sam da će data pitanja sa Crkvom razmatrati neka nova Vlada, koja će predstavljati potpuni diskontinuitet sa dosadašnjom trodecenijskom politikom DPS-a, kao i da će se ona riješiti na način koji zadovoljava većinsko stanovništvo u Crnoj Gori“, zaključuje Vukićević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala