Poplave u Srbiji 2020. Osečina - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Vanredno u 15 opština, velika šteta na kućama, putevima i oranicama /video, foto/

Pratite nas
U 15 lokalnih samouprava u Srbiji uvedena je vanredna situacija zbog izlivanja reka usled obilnih padavina. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će vlada učiniti sve da što brže sanira posledice poplava i pomogne ljudima.

Brnanbićeva je posle sednice Štaba za vanredne situacije rekla da je problem nastao jer je u prethodnih 48 sati bilo ekstremnih padavina, i do 210 litara po kvadratnom metru.

"Sve nadležne službe reagovale su na vreme. I ''Srbijavode'' i ''Vode Vojvodine'' bile su u kontkatu sa RHMZ-om, postavljeni su bedemi, što je sprečilo štetu, kakva je mogla da nastane", rekla je Brnabićeva novinarima.

Dodala je da će danas posetiti Kosjerić i Osečinu, dve opštine u kojima je proglašena vanredna situacija.

Sadržaj
08:33 23.06.2020
08:04 23.06.2020
07:41 23.06.2020
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:53 23.06.2020

V. d. direktora Javnog preduzeća "Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je da se situacija s poplavama iz sata u sat menja i da je brzom reakcijom putara sanirano 120 kilometara puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu usled obilnih kišnih padavina.

"Saobraćaj je bio obustavljen na oko 410 kilometara puteva zbog visokog vodostaja. Najkritičnije je bilo u Zapadnoj Srbiji. Jedan most je pao u Ljuboviji, most je star 50 godina, stubovi su tada projektovani u koritu reke i to je bio problem. Uradićemo devijaciju i postavićemo ponton, da bi za dan-dva saobraćaj počeo da funkcioniše. Kritično je bilo i u Adranima kod Kraljeva gde je vodostaj reke dostigao do mosta, u Arilju, Novom Pazaru i Raškoj“, rekao je direktora Drobnjak za Tanjug.

Nadzorni organi i putari sa više od 150 mašina su na terenu, dežuraju i sprovode preventivne mere na oštećenim deonicama.

"Kako bi se sprečilo izlivanje reka na puteve, u korita se nasipa kamen, ukoliko je vodostaj visok. Očekujemo da će narednih dana situacija da se stabilizuje i vodostaj da opadne, da bi putari odmah krenuli sa saniranjem oštećenih deonica“, istakao je Drobnjak.

20:14 23.06.2020

U opštini Osečina tokom jučerašnjeg dana i noći usled velikih padavina reka Jadar se izlila, a kuće i domaćinstva osim vode iz te reke poplavila je i voda iz kanala koji nemaju dovoljno kapaciteta da prime padavine.

Voda je, kako pričaju meštani, poplavila velikom brzinom, pa čak nisu imali vremena dovoljno da se odbrane i mnogi su doživeli isti scenario kao i 2014. godine.

Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, domaće životinje su na vreme evakuisane, ali voda je poplavila veliku površinu obradivog zemljišta i ušla u kuće gde je načinjena velika materijalna šteta.

Meštani, na osnovu iskustva od pre šest godina, kažu za Tanjug, da im je potrebno najmanje desetak dana za sanaciju i čišćenje kuća, nakon čega je potrebno još vremena kako bi se vlaga u kućama osušila.

Poplave u Srbiji 2020. Osečina - Sputnik Srbija
20:11 23.06.2020

Reka Ljuboviđa kod Ljubovije polako se povlači u svoje korito i njen vodostaj je niži za jedan metar, međutim, situacija u toj opštini je i dalje kritična jer je poplavljeno između 600 i 700 domaćinstava, 70 ljudi je evakuisano, tri mosta su srušena, a sedam sela odsečena.

To je za Tanjug izjavio predsednik opštine Milovan Kovačević, koji je rekao da se, ukoliko ne bude novih kiša, očekuje da će se život u toj opštini normalizovati u narednih 24 do 48 sati.

“Najveću štetu smo imali na magistralnom putu Bajina Bašta - Ljubovija, gde nam se urušio most. Danas je u održana sednica štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao ministar Nebojša Stefanović i na kojoj su doneti konkretni zadaci, a najpreči je postavljanje pontonskog mosta na tom mestu”, rekao je Kovačević.

19:30 23.06.2020

Reka Ljuboviđa je u Ljuboviji napravila veliku štetu - porušena tri mosta, poplavljeno nekoliko stotina kuća, uništeni usevi i posedi.

Količina vode koja je u tom mestu pala za 24 sata je 210 litara, što odgovara zbirnim višemesečnim padavinama, preneo je javni servis.

 

19:19 23.06.2020
18:11 23.06.2020

Opštinski štabovi za krizne situacije u Koceljevi i Vladimircima proglasili su vanredne situacije zbog izlivanja vodotokova drugog reda na području tih opština.

U obe opštine nabujala voda još nije ugrozila domaćinstva, a poplavljena su područja oko korita tih reka na kojima se nalazi poljoprivredno zemljište, javio je RTS.

U Koceljevi najveći problem pravi reka Tamnava, dok se u Vladimircima izlila reka Dobrava.

18:07 23.06.2020

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava u Kraljevu.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar, koja preti da poplavi okolna domaćinstva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

17:52 23.06.2020
16:56 23.06.2020

Zbog kiše koja u Pomoravlju pada 24 sata sa manjim i jačim intenzitetom, ali i padavina proteklih dana došlo je do naglog rasta vodostaja na rekama uključujući i Veliku Moravu.

Vodostaj je znatno porastao od noćas, ali su reke sve u koritima i nema opasnosti od izlivanja, ali su sve službe obaveštene i u pripravnosti ako zatreba, a situacija se prati, rečeno je Tanjugu u Opštinskim štabovima za vanredne situacije.

Vodostaj Belice i Lugomira kod Jagodine je porastao za 140 i 113 centimetara, Crnice kod Paraćina 97, Resave kod srednjovekovnog manastira Manasije u Despotovcu 148 centimetara.

Ove reke su u maju 2014. godine u ovim gradovima i Svilajncu izazvale katastrofalne poplave.

I vodostaj Velike Morave je u velikom porastu a prognoza Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) je da će i dalje rasti. Do sutra će, prognoza je, kod Vravarina vodostaj Velike Morave biti veći za 80 centimetara, kod Ćuprije 90, Bagrdana kod Jagodine 120 centimetara.

"Tedencija je da će vodostaj rasti i naredna tri dana", prognoza je RHMZ.

Reke su mutne, nabujale, nose mnogo smeća, plastičnih boca, limenki, najlon kesa, panjeva, grana... koje talože uz nosače mostova. Kiša gotovo ne prestaje.

16:41 23.06.2020

U Ljigu je danas proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji opštine, a obilne padavine pričinile su materijalnu štetu na poljoprivrednom zemljištu, usevima, lokalnim i regionalnim putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, kaže predsednik opštine Dragan Lazarević i navodi da stanovništvo nije ugroženo.

On je za Tanjug rekao da je pokrenuto i nekoliko klizišta, ali da je, za sada, situacija pod kontrolom, da su u prekidu bili određeni putni pravci, da je sada neprohodan samo put Dudovica - Latković - Ljig, te da se rano jutros oko dva sata izlila reka Ljig duž auto-puta Miloš Veliki gde i sada ima vode.

"Imamo nekoliko oštećenih mostova, ali uspeli smo da izbegnemo veliku štetu, jer smo u prethodne dve godine velika sredstva dobili od države za regulaciju korita reka gde je uloženo dva miliona evra i to je dalo rezultata", rekao je Lazarević.

Naveo je da su se velike količine padavine u Čačku i Gornjem Milanovcu slile do Ljiga, a da je trenutno istoimena reka u opadanju.

Lazarević kaže da su se jutros u opštini Ljig izlile reke Ljig i Kačer koje su napravile štetu na poljoprivrednom zemljištu i na usevima.

"Voda je prodrla u nekoliko pomoćnih objekata u nekoliko sela, kuće i stanovništvo nisu ugroženi i nije bilo evakuacije građana", rekao je Lazarević i naveo da je u Ljigu redovno snabdevanje strujom i vodom.

Kiša je danas prestala da pada oko 11 sati.

16:37 23.06.2020

U naselju Grdovići, u Arilju, desetine kuća su pod vodom. Uništeni su usevi, malinjaci, domovi. Voda u Arilju je stigla na 200 metara od zgrade opštine Arilje.

Do sada je evakuisano 300 ljudi, podižu se nasipi, i uklanjaju nanosi. Iz opštine tvrde da će hrana biti obezbeđena za sve ugrožene, preneo je javni servis.

Meštani tvrde da je situacija sada teža nego pre šest godina.

13:58 23.06.2020

Obrenovac je u potpunosti i neće biti proglašena ni redovna i vanredna odbrana od poplava, jer za tim nema potrebe, kaže zamenik gradonačnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je danas u Obrenovcu obišao nasip u Belom polju, ispod autoputa "Miloš Veliki", kako bi se uverio da su preduzete sve mere zaštite od eventualnih poplava.

13:35 23.06.2020

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da očekuje da će se situacija u vezi sa poplavama tokom dana smiriti i naglasio da je aktuelna situacija dokaz koliko mora da se ulaže u vodoprivredne objekte.

Ljubovija - poplava - Sputnik Srbija
13:34 23.06.2020

Izlivanje reke Studenice kod Kraljeva napravilo je velike probleme, a bračni par zarobljen je u kući u Živički jer spasioci ne mogu da priđu zbog jake matice reke.

Kako prenosi RTS, radi se o starijem bračnom paru, za koji meštani kažu da su se poslednji put sa njima čuli jutros u 05.30 sati, kada je reka počela da nadolazi.

Vatrogasci i spasioci su kazali da su probali čamcima i sajlama da priđu kući, ali da nisu uspeli.

11:52 23.06.2020

Specijalistički timovi MUP za spasavanje i žandarmerija juče i danas su evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Situacija usled obilnih padavina i izlivanja reka je stabilnija u Krupnju, Loznici i Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju još kritična i prati se stanje na terenu, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

11:36 23.06.2020

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka, u Kraljevu je proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug gradonačelnik Predrag Terzić.

10:53 23.06.2020

U selu Valjevska Loznica, uz prugu, kod propusta, tokom noći i jutra poplavljeno je više od 100 hektara obradivog zemljišta pod zasadom, a voda je dostigla visinu od 2,5 metra.

10:50 23.06.2020

Usled obilnih padavina reka Moravica na teritoriji opštine Arilje se izlila zbog čega je nekoliko stotina kuća u kritičnoj situaciji, a vanredno stanje proglašeno je danas u deset mesnih zajednica na teritoriji te opštine.

10:45 23.06.2020
10:43 23.06.2020
10:26 23.06.2020

Na teritoriji opštine Lučani jutros je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina, a više od 100 domaćinstava je poplavljeno u Guči i Viči i iz njih su tokom prethodne noći evakuisani ljudi i životinje, kaže zamenik predsednika opštine Lučani Miloš Jovičić.

09:06 23.06.2020

U opštini Ljubovija poplavljeno je oko 700 kuća, evakuisano je 70 domaćinstava, srušena su tri mosta, od kojih je jedan na magistralnom putu Mali Zvornik- Ljubovija- Bajina Bašta, kaže predsednik opštine Ljubovija Milan Kovačević.

Ljubovija - nabujala reka srušila most - Sputnik Srbija
Poplava u Ljuboviji - Sputnik Srbija
08:32 23.06.2020

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

08:26 23.06.2020
08:20 23.06.2020

U Ljuboviji je reka Ljuboviđa poplavila oko 700 domaćinstava, a 70 porodica je evakiusano. Porušena su dva mosta, a ugroženo je još pet.Predsednik opštine Milovan Kovačević kaže za RTS da su imali tešku noć, kao i da su zbog velike količine kiše neki nasipi popustili. "Sva mehanizacija i građanstvo su bili angažovani, međutim neki nasipi nisu izdržali tako da je došlo do izlivanja vode", kaže Kovačević.

Naveo je da su morali da isključe i magistralni vodovod, pa je cela opština vez vode. EPS je preventivno isključio i struju za pedesetak domaćinstava u centru mesta.

08:19 23.06.2020

Prema informacijama javnog preduzeća "Putevi Srbije", obustavljen je saobraćaj na sledećim putnim pravcima zbog izlivanja reka:– Ibarska magistrala, deonica Čačak-Gornji Milanovac, mesto Mlakovac, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Despotovice.

– Ibarska magistrala, na delu kod kružnog toka Dići, usporeno odvijanje saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Dići-Bojkovci, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Latković-Ljig, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Gračanica - Ljubovija u mestu Ljubovija (kod motela), obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Ljuboviđa i urušavanja mosta.

08:14 23.06.2020
08:04 23.06.2020
08:00 23.06.2020

Krizni štab za vanredne situacije Obrenovca zasedaće danas zbog visokog vodostaja reke Kolubare, izjavio je predsednik te opštine Miroslav Čučković i dodao da je za sada situacija mirna.

07:51 23.06.2020
07:49 23.06.2020
Tomaševac: Zbog izlivanja Tamiša zatvoren put - Sputnik Srbija
07:43 23.06.2020

Obilne padavine očekuju se u centralnim i južnim predelima Srbije, sa 40 milimetara kiše za 24 časa. U centralnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, u Beogradu i Banatu žuti.

07:42 23.06.2020

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića – izlila se reka Skrapež u centru grada. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba.

07:41 23.06.2020

Porastao je vodostaj Tamiša. Na potezu od 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava.

07:41 23.06.2020

Krizni štab proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine Arilje, u slivu reke Moravice, na teritoriji deset mesnih zajednica.

Nivo Moravice je trenutno u stagnaciji i nadležni se nadaju da neće biti izlivanja ako ne bude obilnijih padavina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala