Masovni bankrot američkih proizvođača nafte iz škriljaca

© AP Photo / Eric GayZalazak sunca iza crpne pumpe za naftu u Teksasu
Zalazak sunca iza crpne pumpe za naftu u Teksasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD je na ivici rekordnog kolapsa u proizvodnji nafte. Broj gasnih i naftnih postrojenja je smanjen na minimum, proizvodnja neprekidno opada. Kompanije masovno objavljuju bankrot i obustavljaju rad. U junu je žrtva kolapsa cena nafte postao veliki proizvođač nafte iz škriljaca — Extraction Oil & Gas.

Prema prognozama, samo ove godine više od stotinu firmi će bankrotirati. Analitičari očekuju krah nafte iz škriljaca, ukoliko cene nafte ne budu kao pre krize.

Pad proizvodnje

Amerikanci su 2019. godine preuzeli vodeću poziciju u proizvodnji nafte, prestigli su Rusiju i Saudijsku Arabiju, a pomogla im je nafta iz škriljaca. Prvi put nakon 70 godina SAD su postale neto izvoznici crnog zlata.

Kina i Amerika - Sputnik Srbija
Kinezi bi mogli da preuzmu američke kompanije za proizvodnju nafte iz škriljaca
„Nafta industrija je sklona iznenađenjima. Revolucija nafte iz škriljaca je okrenula naglavačke cene nafte, proizvodnju i trgovinske tokove“, izjavio je tadašnji bivši savetnik za energetiku predsednika Džordža Buša mlađeg i šef konsultantske kompanije Rapidan Energy Bob Makneli.

Pretpostavljalo se da će se problemi pojaviti 2021. godine, ali je izbila pandemija virusa korona. Potražnja za energentima je takoreći prestala, cene nafte su opale. Pre svega su pogođeni proizvođači nafte iz škriljaca koji su se zadužili i nemaju dovoljno investicija. Upravo oni su bili glavne žrtve rata cena između Rusije i Saudijske Arabije. Vašington veruje da je Moskva srušila tržište, da bi potisnula američke proizvođače.

Proizvodnja u SAD opada već nekoliko meseci, padajući sa 13,1 do 11,1 miliona barela dnevno. Junski izveštaj američke Uprave za energetske informacije (EIA) predviđa dalji pad. Prema njihovoj prognozi, u maju će proizvodnja nafte u sedam najproduktivnijih bazena nafte iz škriljaca, opasti do 7,632 miliona barela dnevno. Konkretno, u Permskom bazenu, koji predstavlja više od polovine celokupne proizvodnje nafte iz škriljaca, do 4,5 miliona, u Igl Fordu do 1,3 miliona.

Do kraja godine će Sjedinjene Države dati najveći doprinos smanjenju globalnih isporuka nafte, navedeno je u izveštaju.

Talas bankrotstva

Prema podacima kompanije Haynes & Boone, od januara stečajni postupak je pokrenulo 36 naftnih i gasnih kompanija sa ukupnim dugom od oko 25,2 milijarde dolara. Među njima je jedan od najvećih proizvođača nafte iz škriljaca Whiting Petroleum, kao i California Resources i pionir u industriji nafte iz škriljaca Chesapeake Energy.

Naftne pumpe kompanije Lukoil u zapadnom sibirskom gradu Kogalim u Rusiji - Sputnik Srbija
Kako se cene nafte mogu menjati tokom leta
„Chesapeake Energy je na svom vrhuncu proizvodila više američkog gasa nego bilo ko drugi, osim Exxon, a njena tržišna vrednost je dostigla 38 milijardi dolara. Chesapeake je stvorila svojevrsni model proizvodnje nafte iz škriljaca, koji se sada raspada“, ističe agencija „Blumberg“.

U junu, još jedan veliki proizvođač nafte iz škriljaca Extraction Oil & Gas, koji nije na vreme isplatio kamatne stope za dug, obratio se sudu kako bi započeo stečajni postupak.

„Nakon analiziranja svih mogućih opcija, došli smo do zaključka da je dobrovoljni bankrot u skladu sa članom 11 uz podršku naših ključnih poverilaca, najbolji izlaz iz situacije“, izjavio je izvršni direktor kompanije Met Ovens.

„Fajnenšl tajms“ ističe da se položaj kompanije Extraction značajno pogoršao kada je njen novčani tok opao i kada su banke smanjile kreditne linije. U maju su investitori upozoreni na mogući prekid aktivnosti.

Prema prognozama analitičara kompanije Rystad Energy, ove godine oko 140 američkih naftnih i gasnih kompanija će podneti zahtev za bankrot. Proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD može pasti ispod pet miliona barela dnevno. Nemoguće je vratiti se na prethodne količine proizvodnje usled pada potražnje koji je izazvala pandemija.

Tanker sa naftom - Sputnik Srbija
Ne mogu bez ruske nafte: Kako je Amerika pomogla Rusiji da izađe kao pobednik iz „naftnog rata“
„Najverovatnije će proći godine pre nego što proizvođači nafte iz škriljaca ponovo dostignu nivo kao ranije, ako se to uopšte i dogodi“, navodi „Vol strit džurnal“.

Prema istraživanju Federalne rezervne banke u Dalasu, čak i u relativno „jeftinom“ permskom bazenu nafte iz škriljaca u Zapadnom Teksasu, za profitabilnost je potrebno prosečno 49 dolara po barelu. Prema podacima FRB, pri iznosu od 40 dolara samo 15 odsto proizvođača će preživeti tokom godine.

Ali ne očekuje se porast cena koji bi mogao da spasi proizvođače nafte iz škriljaca. Prema prognozi EIA, prosečna cena nafte tipa Brent 2020. godine biće 34,13 dolara i 45,62 dolara 2021. godine, a nafte tipa VTI 30,10 dolara ove godine i 43,31 sledeće.

Ako cene nafte ne porastu do nivoa koji je bio pre pandemije koronavirusa, američka industrija nafte iz škriljaca bi mogla propasti, upozorio je australijski analitički centar „Institut za ekonomiju i mir“.

Pročitaj još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala