Kinezi bi mogli da preuzmu američke kompanije za proizvodnju nafte iz škriljaca

CC0 / piksabej / Kina i Amerika
Kina i Amerika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca su u očajnoj situaciji: pad cena nafte, veliki dugovi i nedostatak investicija pretvorili su se u niz bankrotstava. Ali najgore možda tek dolazi: kineske kompanije posmatraju jeftine aktive u energetskom sektoru. Vašington je već izjavio da je ovo očigledna pretnja nacionalnoj bezbednosti.

Talas bankrotstava

Od početka pandemije, nafta je pojeftinila gotovo za 50 posto, u aprilu zbog neviđenog smanjenja potražnje goriva i prenatrpanih skladišta nafte, fjučersi su pali u negativnu zonu.

Kao rezultat toga, stotine američkih naftnih i gasnih kompanija su se našle na ivici bankrota.

U maju su neke velike kompanije za proizvodnju nafte iz škriljaca izvestile investitore o mogućem prekidu rada.

Analitičari su upozorili da je ovo samo početak talasa bankrotstava koji će uskoro potopiti ovu industriju. Prema prognozama propast ove godine preti čeka 40 posto kompanija za proizvodnju nafte iz škriljaca.

Maketa naftne pumpe ispred berzanskog displeja na kome piše Kovid 19 - Sputnik Srbija
Nafta pojeftinila zbog zabrinutosti od novog pogoršanja odnosa između SAD i Kine

„Pandemija koronavirusa je uništila naftnu industriju, prouzrokujući brzi i neviđeni pad potražnje za benzinom, vazduhoplovnim i dizel gorivom. Tome dodajte i ‘epski rat cena’ između  Rusije i Saudijske Arabije i ogromne dugove na bilansima američkih naftnih kompanija. Ovi faktori će najverovatnije prouzrokovati talas bankrotstava u narednim mesecima. Za razliku od naftne krize 2014-2016. godine, mnoge kompanije neće preživeti“, predviđaju analitičari Blumberga.

Prema istraživanju Federalne rezervne banke iz Dalasa, čak i kompanijama u relativno „jeftinom“ bazenu nafte iz škriljaca Perm u  Zapadnom Teksasu treba u proseku 49 dolara za barel za rentabilnost. Prema predviđanjima Federalne rezervne banke, pri iznosu od 40 dolara tokom godine preživeće samo 15 posto proizvođača.

Lak plen

U takvoj situaciji američke kompanije postaće lak i atraktivan plan za „lovce na preuzimanje“. Glavna pretnja dolazi iz Kine. Tamo se ukidaju ograničenja, oživljava ekonomija i javlja se interesovanje za jeftine aktive u inostranstvu.

Vašington se boji da će Kina preuzeti uništeni energetski sektor. „Perspektiva da će neprijateljske zemlje preuzeti problematične naftne kompanije u Teksasu i šire je ozbiljan problem za nacionalnu bezbednost“, izjavili su teksaški naftni regulatori. 

© Sputnik / JUAN MABROMATAVašington se boji da će Kina preuzeti uništeni energetski sektor.
Kinezi bi mogli da preuzmu američke kompanije za proizvodnju nafte iz škriljaca - Sputnik Srbija
Vašington se boji da će Kina preuzeti uništeni energetski sektor.

Pretnja je vrlo realna — američki energetski aktivi su značajno pojeftinili. Dakle, prosečna cena naftnih polja se prepolovila u poređenju sa vremenom kada je barel koštao 60 dolara: sa 42 hiljade na 20 hiljada dolara.

„Američke kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca su očigledan cilj za Kineze zbog neviđenog pada potražnje, ultra-niskih cena energije i katastrofalnih dugova“, navode analitičari.

Kriza koronavirusa nije zaobišla kineske kompanije, ali nije ni oslabila apetit Pekinga za preuzimanjem privlačnih aktiva. Primer za to je nedavni pokušaj državne kompanije“ Čajna reform“ da kupi najvećeg britanskog proizvođača čipova za pametne telefone. Dogovor je propao tek nakon intervencije britanskih vlasti.

Da će Kinezi direktno preuzeti američke naftne i gasne kompanije je malo verovatno, jer bi to izazvalo pažnju vlade. Ali mogući su zaobilazni putevi: na primer kupovina dela nestrateških aktiva ili formiranje zajedničkih preduzeća. 

Tako je 2015. godine jedna kineska dobila dozvolu američkog Komiteta za strane investicije za kupovinu naftnih aktiva za 1,3 milijarde dolara preko američkih kompanija u bazenu Perm. 

Nema izbora

Posmatrači navode da ne postoje alternative za američke kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca. Tokom naredne četiri godine bankama treba vratiti 86 milijardi dolara, a nema se od čega platiti.

Trenutno prihod od prodaje četvrtine nafte iz škriljaca proizvedene u SAD u potpunosti ide na kamate za zaduživanje preduzeća. Ukupan dug ove industrije je premašio 300 milijardi dolara,  a za otplatu je potrebno devet milijardi barela nafte. To je gotovo isto koliko su kompanije za proizvodnju nafte iz škriljaca izvukle iz dubina za čitavu svoju istoriju (oko deset milijardi barela).

Sa finansiranjem je katastrofa. Za investitore su kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca „crna ovca“, saopštila je međunarodna analitička kompanija Fakset. Od 2007. godine indeks akcija američkih naftnih kompanija je smanjen za 31 posto. U tom periodu proizvođači su potrošili 280 milijardi dolara više nego što su zaradili od prodaje nafte i gasa.

Kompanije za proizvodnju nafte iz škriljaca može spasiti samo poskupljenje nafte. U protekle tri nedelje cene nafte VTI su porasle do 33 dolara za barel. Ali to očigledno nije dovoljno: s obzirom na strogu strukturu troškova, ovom naftnom biznisu treba najmanje 50 za rentabilnost.

Prema prognozi Administracije za informisanje o energetici SAD, prosečna cena nafte Brent 2020. godine biće 34,13 dolara i 45,62 dolara 2021. godine, a cena nafte VTI 30,10 dolara ove godine i 43,31 sledeće godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala