Nafta pojeftinila zbog zabrinutosti od novog pogoršanja odnosa između SAD i Kine

© REUTERS / Dado RuvicMaketa naftne pumpe ispred berzanskog displeja na kome piše "Kovid 19"
Maketa naftne pumpe ispred berzanskog displeja na kome piše Kovid 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene nafte u ponedeljak po podne opadaju zbog zabrinutosti za potražnju usled novog mogućeg pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, pokazuju podaci sa berzi.

Prema stanju od 12.08 po srednjoevropskom vremenu, julski fjučersi za severnomorsku mešavinu nafte „Brent“ pali su za 2,53 odsto – na 25,77 dolara po barelu. Cena junskih fjučersa za sirovu naftu „VTI“ pala je za 7,84 odsto – na 18,23 dolara po barelu.

Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija
Nafta poskupljuje prvog dana novog sporazuma OPEK plus

Izjave američke strane o virusu korona izazvale su zabrinutost među berzanskim trgovcima zbog nove konfrontacije između SAD i Kine. Ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da je Kina u situaciji sa pojavom virusa korona „napravila grešku i pokušala da je sakrije“. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je tokom vikenda da SAD imaju dokaze da je Kina skrivala situaciju sa virusom korona.

Sjedinjene Američke Države su svetski lider u proizvodnji nafte, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, a Kina je jedan od najvećih uvoznika ove sirovine. Eskalacija sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Kine mogla bi negativno da utiče na potražnju, koja je već znatno oslabila zbog pandemije virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala