Nafta poskupljuje prvog dana novog sporazuma OPEK plus

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Tatarstanu
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene nafte rastu 1. maja – dan kada na snagu stupa novi sporazum OPEK plus za smanjenje proizvodnje, pokazuju podaci sa berzi.

Prema stanju od 6.13 po srednjoevropskom vremenu, junski fjučersi za američku sirovu naftu „VTI“ porasli su za 3,93 odsto – na 19,58 dolara po barelu. Pri tome je ranije tokom trgovanja ovaj pokazatelj dostigao 20,45 dolara po barelu. Julski fjučersi za severnomorsku naftu „Brent“ porasli su za 1,66 odsto – na 26,93 dolara po barelu.

U petak 1. maja stupa na snagu novi sporazum OPEK plus, prema kojem će tokom prva dva meseca smanjenje proizvodnje nafte iznositi gotovo 10 miliona barela dnevno, od čega će najveći deo biti u Rusiji.

Zemlje koje čine OPEK plus dogovorile su se 12. aprila na vanrednom sastanku putem video-konferencije da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dnevno nakon toga do kraja aprila 2022. Kao referentna osnova uzet je oktobar 2018. godine, ali za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto je 11 miliona barela dnevno, od čega je, po analogiji sa svima, smanjenje od 23, 18 i 14 odsto respektivno.

Istovremeno, stručnjaci ističu da obim smanjenja proizvodnje možda neće biti dovoljan uzimajući u obzir potražnju koja je nestala zbog pandemije virusa korona, u količini od oko 30 miliona barela dnevno.

Pandemija kovida 19 izazvala je rekordan pad cena nafte zbog pada potražnje sirovina. Na tržište je negativno uticala i činjenica da zemlje OPEK plus u martu nisu uspele da se dogovore o produženju prethodnog dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala