Sastanak ruske i srpske delegacije u zgradi Predsedništva Srbije - Sputnik Srbija

Srbija i Rusija potpisale sporazum o borbi protiv terorizma

Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je danas u Beograd. Lavrov je na beogradski aerodrom sleteo oko 11 časova, a dočekao ga je srpski kolega Ivica Dačić. Sputnjik posetu Lavrova srpskoj prestonici prati iz minuta u minut.

Pravo sa aerodroma Lavrov je otišao na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega su se dvojica zvaničnika obratila medijima. Vučić je na konferenciji za novinare rekao je da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjem sastanku upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

Vučić je istakao da je sa Lavrovo razmenio mišenja o čitavom nizu pitanja, a da je ključna tema bila - odnosi dve zemlje u međuanrodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije, kao i situacija na KiM. Dogovoreno da se Srbija sa Rusijom konsultuje gotovo na dnevnom nivou.

Kad je reč o kosovskom pitanju, Lavrov je rekao da Rusija polazi od toga da EU koja ima mandat posrednika ne sme da se izoluje od svojih obaveza i mora da ih ispunjava pošteno i bori se za realizaciju već postignutih rešenja, pre svega o ZSO, koji jej saborian od albanske strane.

Opširnije o detaljima razgovora Vučića i Lavrova čitajte OVDE.

Posle sastanka sa Vučićem, Lavrov je razgovarao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Ruski ministar spoljnih poslova razgovarao je i sa patrijarhom Irinejem. Lavrov je upozorio da su pravoslavne crkve širom sveta na udaru, dok je patrijarh Irinej naveo da će SPC tražiti pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve u vezi sa očuvanjem Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:49 18.06.2020
18:24 18.06.2020

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisali su sporazum o borbi protiv terorizma.

Potpisivanje je održano tokom posete šefa ruske diplomatije Beogradu.

„Potpisujemo važan sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma. On će pružiti čvrstu pravnu osnovu između naših službi, uključujući i o stranim teroristima koji šire svoju ideologiju, između ostalog i na Balkanu“, rekao je Lavrov nakon potpisivanja dokumenta.

Prema rečima ruskog ministra, ovaj dokument će konsolidovati snažnu saradnju između relevantnih službi Srbije sa Federalnom službom bezbednosti Rusije (FSB), Federalnom službom za zaštitu (FSO) i Savetom bezbednosti Rusije.

Kako je istakao Stefanović, potpisivanje sporazuma predstavlja važno poglavlje u odnosima dve zemlje.

„Dokument će olakšati brzu razmenu informacija između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i drugih službi sa ruskom vladom. On će nam pomoći da osiguramo brzu i efikasnu zaštitu interesa i Rusije i Srbije“, istakao je srpski ministar.

16:27 18.06.2020
14:55 18.06.2020
Sastanak ministra Lavrova sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji - Sputnik Srbija
Ministar Sergej Lavrov u Patrijaršiji sa patrijarhom Irinejem - Sputnik Srbija
14:14 18.06.2020

14:02 18.06.2020

13:53 18.06.2020
Šef srpske diplomatije poklonio je ministru Lavrovu gitaru - Sputnik Srbija
Poklon od ministra Dačića – gitara - Sputnik Srbija
13:45 18.06.2020

Ruski šef diplomatije izjavio je na konferenciji za medije posle sastanka sa Dačićem da je potvrđeno podudaranje pozicija po mnogim međunarodnim pitanjima - obe zemlje su za poštovanje međunarodnog prava i institucija UN i OEBS-a.

„Glavnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova i dalje ima Rezolucija SB UN. Veoma smo zadovoljni rezultatima razgovora u Beogradu“, rekao je Lavrov i uputio Dačiću poziv da poseti Moskvu.

On je dodao i da su razmotrreni svi aspekti saradnje, da je konstatovano da je je ekonomska saradnja dobra, a da je rast robne razmene 23 odsto.

„Vidimo da se realizuju veliki strateški projekti, „NIS“ lokomotiva na tom planu. A tu su projekti na kojima radi „RŽD“, podsetio je Lavrov i dodao da su savremene tehnologije, takođe, oblast sa velikom perspektivom.

13:38 18.06.2020

Šef srpske diplomatije rekao je da je njegov kolega iz Rusije, uz Putina, jedan od glavnih oslonaca za Srbiju.

„Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj i produbljivanje odnosa na bazi strateškog partnerstva. Zadovoljstvo je što ćemo, kako je najavljeno u oktobru, ugostiti Putina, kada će se desiti važne stvari za Srbiju - od Hrama Sv. Save do povratka stranice M. Jevanđelja“, rekao je Dačić.

Pregovori u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije - Sputnik Srbija

On se zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, na bazi kompromisa, bez favorizovanja strana.

Rusija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera.

„Ovo je susret prijatelja. Podržavamo pozicije Rusije i međusobno se podržavamo u međunarodnoj areni“, naveo je Dačić, dodajući da odnosi između dveju zemalja nikad nisu bili bolji u savremenoj istoriji.

13:34 18.06.2020

13:07 18.06.2020

12:43 18.06.2020

Lavrov se zhavalio na toplom prijemu, istakavši da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

„Zadovoljni smo nivoom saradnje, ekonomski odnosi se razvijaju dobro, visoko smo ocenili saradnju na suzbijanju virusa korona, takođe smo govorili i o nedopustivosti revizije istorije“, rekao je Lavrov, dodajući da predsednika Srbije očekuje na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

On je naveo da će Rusija podržati sve inicijative koje mogu da pomognu Prištini i Beogradu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja u skladu sa rezolucijom SB UN koja potvrđuje teritorjalni integritet Srbije.

„EU koja ima ulogu posrednika mora tu ulogu da sprovodi nepristrasno i da insistira na sprovođenju dogovora o ZSO“, rekao je Lavrov.

Svako rešenje, prema njegovim rečima, mora da bude potvrđeno u UN.

Zajednička konferencija za novinare u zgradi Predsedništva Srbije - Sputnik Srbija

„Podržaćemo svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju“, naveo je Lavrov.

Na pitanje da li bi Rusija prihvatila rešenje po kome bi, hipotetički, Srbija priznala Kosovo u zamenu za dobar finalni paket i članstvo u EU, Lavrov je rekao da to nije pitanje za njega, veĆ za srpski narod i rukovodstvo.

„Mi znamo stav srpskog rukovodstva po tom pitanju - da će se voditi isključivo nacionalnim interesima“, rekao je ruski ministar.

Vućić je dodao:

Ako mislite da je moguće da priznamo  kosovo, da budu deo UN, a mi da ne dobijemo ništa, ili da postanemo član EI, odgovor znate - odgovor je ne.

12:29 18.06.2020

Podrška Rusije integritetu Srbije i očuvanju Kosova i Metohije bila je ključna tema susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Rusije sergeja Lavrova.

„Dobili smo dodatne informacije od Lavrova u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije koje su me još više zabrinule. Očekuje nas težak period i još snažniji pritisci“, poručio je Vučić posle sureta. 

Predsednik Srbije preneo je zahvalnost Lavrovu jer Rusija podržava Srbiju svuda u međunarodnoj areni. A zatim se vratio na kosovski proces:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsedništva - Sputnik Srbija

„Moraćemo da budemo veoma obazrivi po pitanju svake ideje koja nam bude predstavljena. Dogovorili smo se da se konsultujemo na dnevnom nivou. Ako bi bilo kada, bilo gde, došlo do nekog rešenja, neophodno će biti miljenje Ruske federacije“, rekao je Vučić.

Predsednik je zaključio i da će Srbija umeti da sačuva svoje interese bez obzira na cenu koju će morati da plati.

On je podsetio da ga za par dana očekuje razgovor sa Vladimirom Putinom, za narednih 4-5 dana razgovori sa najvišim evropskim zvaničnicima, a zatim put u Vašington na susret koji organizuje Ričard Grenel.

12:25 18.06.2020

12:13 18.06.2020

11:54 18.06.2020
11:35 18.06.2020
11:28 18.06.2020
Ministar Ruske Federacije Sergej Lavrov na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva - Sputnik Srbija
Sastanak ruske i srpske delegacije u zgradi Predsedništva Srbije - Sputnik Srbija
11:16 18.06.2020

11:05 18.06.2020
Srpski zvaničnici dočekali su ministra Sergeja Lavrova na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ - Sputnik Srbija
Pozdravljanje ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i ministra Ivice Dačića  - Sputnik Srbija
Dolazak ruskog ministra Sergeja Lavrova u Beograd i doček zvaničnika na aerodromu - Sputnik Srbija
10:51 18.06.2020
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uručio mikrofon ministru Ivici Dačiću kao poklon od Sergeja Lavrova - Sputnik Srbija
10:50 18.06.2020

10:23 18.06.2020

Rusija i Srbija će nastaviti da blisko sarađuju u rešavanju kosovskog pitanja, poštujući Rezoluciju SB UN 1244, poručili su u zajedničkom autorskom tekstu za "Kurir" šefovi diplomatija dve zemlje, Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

Prištine.

10:21 18.06.2020
10:20 18.06.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala