Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o Kosovu /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministra spoljnih poslova Rusije nakon sastanka
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministra spoljnih poslova Rusije nakon sastanka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjem sastanku upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

Vučić je istakao da je sa Lavrovom razmenio mišljenja o čitavom nizu pitanja, a da je ključna tema bila odnos dve zemlje u međunarodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije i situacije na KiM.

„Kada o tome govorim, dobili smo određene ocene Ruske Federacije, odnosno ministra Lavrova, koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize. Ne želim nikog da obmanjujem i da skrivam od javnosti: očigledno nas čeka težak period, u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje ni zvanično ni nezvanično nismo dobili, ali na osnovu ocena naših ruskih prijatelja, čini se da ćemo morati da budemo vrlo pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavila“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Uz zahvalnost Rusiji što pruža podršku Srbiji i u Ujedinjenim nacijama i u svim međunarodnim forumima, Vučić je rekao da je dogovoreno da se Srbija sa Rusijom konsultuje gotovo na dnevnom nivou, ističući da je jedno jasno: „Ako bi bilo kada i na bilo kom mestu trebalo da dođe do rešenja, za bilo koje rešenje je potrebna saglasnost Rusije, i zbog Saveta bezbednosti, i zbog toga što mi ne želimo da svi drugi budu konsultovani, a da Rusiju niko ništa ne pita.“

Kako je dodao, Rusija je podržavala dijalog pod okriljem EU, dok je Srbija spremna da sasluša sve druge političke aktere i njihove ideje, ali Srbija će umeti da zaštiti svoje vitalne nacionalne interese, bez obzira na cenu koju će morati da plati.

Zahvalan sam predsedniku Putinu i Lavrovu na ličnom angažmanu, na želji da uvek budu sa srpskim prijateljima i mi to umemo da cenimo i pokazaćemo to u budućnosti, naglasio je srpski predsednik.

Svakog Vidovdana se sve pokaže

On je podsetio da bi za tri dana trebalo da putuje u Moskvu, gde će imati sastanak s predsednikom Putinom i dodatno razmeniti ocene i saznanja koja imamo o događajima na međunarodnoj areni i o tome kako i na koji način Srbija može da izdrži i na najbolji mogući način sačuva svoje interese.

Očekuju ga, kaže, i razgovori sa najvišim evropskim zvaničnicima u narednih 4-5 dana, a onda će naša delegacija ići u Vašington, o čemu je takođe razgovarao s Lavrovom.

„Što se tiče vojno-tehničke saradnje, ona je uvek bila korektna i izrazito prijateljska i očekujem da Srbija nastavi sa daljim snaženjem svojih kapaciteta, jer ne želi da ugrožava bilo koga, ali želi da bude snažnija i bolje zaštićena nego ranije“, rekao je Vučić.

Bilo je reči o predstojećoj poseti predsednika Putina, ali i o, kako je rekao, godišnjici Dejtona, kada će biti pokušaja da se stavi novi teret na leđa srpskom narodu.

„Za nas je važno da vodimo računa i o SPC, čiji je opstanak ugrožen u regionu. Verujem da će i dolazak predsednika Putina na otvaranje veličanstvenog Hrama Svetog Save značiti jačanje ne samo naših kulturnih i religioznih veza, nego i da će dodatno osnažiti pozicije SPC“, rekao je Vučić.

On je poručio da su teška vremena pred Srbijom i da zato moramo da budemo snažni i ujedinjeni i svesni da samo tako ujedinjeni možemo da zaštitimo naše interese.

„Kad kažem teška, onda su to možda najteža od samoproglašenja Kosova. Važno je da dobro razumemo svoju poziciju i budemo dovoljno snažni, uvek spremni za razgovor i kompromis, ali snažni da odbacimo ultimatume“, naveo je srpski predsednik.

Uz zahvalnost za gostoprimstvo, Lavrov je rekao da su dve zemlje jedinstvene na očuvanju istorijske pravde i tome da se ne dozvoli revizija rezultata Drugog svetskog rata, te da se očekuje poseta Vučića Moskvi, gde će prisustvovati Paradi. On je takođe još jednom pozdravio vojnu neutralnost Srbije.

Ruski stav po kosovskom pitanju se ne menja

Kad je reč o kosovskom pitanju, Lavrov je rekao da Rusija polazi od toga da EU koja ima mandat posrednika, ne sme da se izoluje od svojih obaveza i mora da ih ispunjava pošteno i bori se za realizaciju već postignutih rešenja, pre svega o ZSO, koji je sabotiran od albanske strane.

„Ruski stav po kosovskom pitanju se ne menja. Podržaćemo bilo koje rešenje koje bude postignuto na osnovu Rezolucije 1244. Podsećam da je baš na insistiranje Rusije u toj rezoluciji potvrđen teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Lavrov i dodao da svako rešenje mora da dobije odobrenje Saveta bezbednosti, te da ne smeju biti nametani veštački rokovi.

© Sputnik / Radoje PantovićMinistar Ruske Federacije Sergej Lavrov sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon konferencije u zgradi Predsedništva
Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o Kosovu /video/ - Sputnik Srbija
Ministar Ruske Federacije Sergej Lavrov sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon konferencije u zgradi Predsedništva

„Složićemo se samo sa onom odlukom koja će odgovarati Srbima koji brane sopstvene zakone. Osim toga, povodom 25. godišnjice Dejtona, mi i naši srpski prijatelji jedinstveni smo da ćemo se u ovoj situaciji suprotstavljati pokušajima da se drugačije sagledaju događaji u regionu. Ima onih u regionu koji revidiraju istoriju i Drugog svetskog rata, i devedesetih godina. Nećemo to dozvoliti i branićemo pristupe koji neće biti na štetu Srbije“, poručio je Lavrov.

Na pitanje o tome šta misli o mogućnosti da Srbija potpiše neki sporazum, koji bi podrazumevao priznanje Kosova u zamenu za članstvo u EU i neki finansijski aranžman, Lavrov je odgovorio da je to pitanje za srpski narod.

„Stav predsednika Vučića znamo i više puta smo čuli, a sastoji se u tome da će se u pregovorima o kosovskom pitanju Beograd rukovoditi isključivo interesima srpskog naroda“, rekao je Lavrov.

Vučić je istakao da ako je pitanje da Kosovo uđe u UN, a da Srbija ne dobije ništa, naš odgovor će biti ne.

„Što se tiče Rusije, oni podržavaju poziciju Srbije i po tom pitanju su veoma korektni. Ruska strana nikada nije imala ništa protiv evropskog posredovanja u dijalogu“, rekao je Vučić i ponovio da situacija za Srbiju svakako neće biti laka.

„Ali kako su naši govorili, svakog Vidovdana se sve pokaže. A i mi ćemo morati da pružimo jasne odgovore“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala