Pravni savet MCP: Protivzakonito kršenje prava na slobodu okupljanja

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaLitija u kojoj su učestvovale hiljade Barana
Litija u kojoj su učestvovale hiljade Barana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravni savet Mitropolije crnogorsko-primorske saopštio je danas da Ministarstvo zdravlja Crne Gore svojom Naredbom drastično krši Ustavom i zakonom zagarantovano pravo građana na slobodu okupljanja.

„Evidentno je da se to čini isključivo radi sprečavanja građana i pravoslavnih vernika da na mirnim i dostojanstvenim litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica“.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske se podseća da je Ministarstvo zdravlja prvo donelo Naredbu o proglašavanju prestanka zarazne bolesti Kovid-19, ali je potom na, kako se navodi, apsurdan način propisala maksimalan broj od 200 prisutnih lica na javnim okupljanjima.

Na taj način je, kako se ističe, i dalje ostala na snazi zabrana okupljanja svim ostalim građanima Crne Gore, čime su drastično povređena njihova prava.

Mitropolit Amfilohije predvodi litiju u Podgorici - Sputnik Srbija
Amfilohije: Od sada ću litije prijavljivati ja, neka hapse mene

Ministarstvo zdravlja direktno krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na koji se pozivalo prilikom donošenja i izmena diskriminatorne Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje prenošenja novog virusa korona od 1. juna 2020. godine“, kaže se u saopštenju.

Kako se napominje, Ministarstvo, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ima ovlašćenje da, u slučaju vanredne situacije, u potpunosti zabrani sva javna okupljanja, ali ne i verske obrede.

„To je ono i učinilo Naredbom od 13. marta 2020. godine. Međutim, kada je režim odlučio da, nakon tri meseca, ublaži brojne zabrane iz Naredbe, Ministarstvo zdravlja je prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja i iz političkih razloga je suštinski zadržalo na snazi zabranu javnih okupljanja tako što je samo najmanjem broju lica (200 građana) priznalo ustavno i zakonsko pravo na slobodu okupljanja“.

Ministarstvo zdravlja nema pravo da podzakonskim aktima proširuje i menja zakonske norme, ukazuje pravni savet Mitropolije.

Biće krivičnog dela „nepostupanje po zdravstvenim propisama za suzbijanje zaraznih bolesti“ iz člana 287 Krivičnog zakonika, konkretizovano je i konačno određeno odredbom iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, dodaje se u saopštenju.

Kako se napominje, u članovima 54 i 55 Zakona precizno je propisano da pojedina prava i aktivnosti mogu biti „zabranjene ili ograničene“ dok „okupljanje na javnim mestima“ može biti zabranjeno za sva lica, ali ne i dozvoljeno samo za 200 građana.

Mitropolit Amfilohije predvodi litiju u Podgorici - Sputnik Srbija
Uprava policije: Biće podnete krivične prijave zbog litija

„U ovakvim situacijama, javnih okupljanja u vreme zaraze ili ima ili nema, a nikako nije dozvoljeno da ih malo ima, a malo više da ih nema. Ovo uviđa ne samo stručna nego i najšira javnost, jer je zdravom razumu neobjašnjivo i u demokratskom društvu neprihvatljivo da je proglašen kraj epidemije, a da neustavne zabrane javnih okupljanja važe samo zbog litija“, ističe se u saopštenju.

Pravni savet Mitropolije ukazuje da je „dobro poznata obaveza državnih organa da svako ograničenje osnovnih ljudskih prava i sloboda mora biti striktno propisano i usko tumačeno“.

U članu 24 Ustava Crne Gore je propisano da se zagarantovana ljudska prava i slobode mogu ograničiti „samo zakonom“, a ne nikakvim naredbama ministarstva i da se ograničenja „ne smeju uvoditi u druge svrhe osim onih radi kojih su propisana“.

Podseća se i na odredbu iz člana 10 Ustava Crne Gore kojom je propisano da je „u Crnoj Gori slobodno sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno“ i da je „svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona“.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC. - Sputnik Srbija
Mitropolija: Nastavljen progon sveštenika
„Ustavom nisu zabranjene litije, a zakonom nisu ograničene, jer su to mirna i dostojanstvena javna okupljanja građana. Iz tih razloga je nezakonita i u pravnom sistemu je nevažeća naredba Ministarstva zdravlja kojom su, na neposredno diskriminatoran način i u političke svrhe, javna okupljena dozvoljena za samo 200 građana“, navodi pravni savet Mitropolije.

„Iz napred navedenog je jasno da će Uprava policije prekršiti Ustav Crne Gore, Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama, Zakon o javnom redu i miru i Zakon o bezbednosti saobraćaja ukoliko zbog ove neustavne i protivzakonite Naredbe Ministarstva zdravlja ne bude ‘obezbeđivala’ mirne litije u crnogorskim gradovima na isti način kao što je to i pre epidemije činila. Uprava policije i Državno tužilaštvo, nakon ustanovljene sudske prakse prethodnih dana, nemaju pravo da privode i pritvaraju sveštenike zbog organizovanja litija kao mirnih javnih okupljanja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala