Predstavnik Rusije na pregovorima o Donbasu: Kijev ne namerava da realizuje Minske sporazume

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaTenkovi Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) na liniji razgraničenja sa Ukrajinom
Tenkovi Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) na liniji razgraničenja sa Ukrajinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik šefa ukrajinske delegacije u kontakt-grupi u Minsku izjavio je da Minski paket mera predstavlja preporuku, na osnovu čega se može zaključiti da Kijev ne namerava da ga realizuje, saopštio je predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

Ukrajinska delegacija koju je 11. juna predvodio Andrej Jermak, na sastanku sa Dmitrijem Kazakom i drugim predstavnicima Rusije pružila je garancije da će obezbediti konstruktivno učešće svojih predstavnika i da će strogo slediti paket mera, uključujući u vezi sa dijalogom sa predstavnicima Donbasa, podsetio je Grizlov nakon sastanka kontakt-grupe u Minsku.

Pre toga je ukrajinsko rukovodstvo, uključujući i izjave predsednika Ukrajine na samitu u Parizu, uvek potvrđivalo da i za Ukrajinu i za Donbas paket mera neosporan i obavezan za sprovođenje, dodao je predstavnik Rusije.

„Međutim, danas je Aleksandar Mereško, zamenik šefa ukrajinske delegacije u kontakt-grupi, izjavio da paket je mera savetodavne prirode i ni na koji način ne obavezuje Ukrajinu“, istakao je Grizlov.

On je primetio da je na pregovorima prvi put data ovakva izjava.

„Postavlja se pitanje – na osnovu čega je Kijev radio pet godina. Došli su ‘novi ljudi’ koji su počeli da izjavljuju da Minski sporazumi imaju savetodavni karakter, negiraju pravnu osnovu sporazuma i time precrtavaju rad svojih prethodnika. U suštini, radi se o još jednom pokušaju da se uništi pregovarački proces. Ako je ovo zaista zvaničan stav Kijeva, onda je to direktan put ka ‘zamrzavanju’ sukoba“, nagalsio je Grizlov.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov o Donbasu: Od 9 tačaka sporazuma, Kijev ispunio samo jednu — i to delimično

Na samitu zemalja „normandijske četvorke“ održanom u Parizu 9. decembra 2019. strane su usvojile zajedničko saopštenje i dogovorile se da se sastanu za četiri meseca u Berlinu, kako bi nastavile rad na rešavanju situacije u Donbasu. U dokumentu se, između ostalog, naglašavalo da je potrebno povući snage na tri nova punkta u Donbasu.  

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala