Nemački političar o Trampovom planu povlačenja trupa: „Zašto ne bi svi Amerikanci otišli iz Nemačke?“

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Namera američkog predsednika Donalda Trampa da delimično povuče američke trupe iz Nemačke trenutno je predmet mnogih diskusija. Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke Vili Vimer kaže u intervjuu za Sputnjik da na tu situaciju gleda smireno i ističe da je iznenađen što se ne radi o potpunom povlačenju američkih vojnika.

Gospodine Vimer, američki predsednik će u skorijoj budućnosti verovatno povući 9.500 američkih vojnika sa nemačke teritorije i na taj način smanjiti američki kontingent za otprilike trećinu, a deo bi mogao da bude prebačen u Poljsku. Iako još uvek nema zvaničnih potvrda tih planova, u Nemačkoj se na tu temu rasplamsava diskusija. Šta će biti ako Tramp zaista povuče deo svojih trupa iz Nemačke?

— To se može samo pozdraviti, jer sve te izjave u Berlinu u vezi sa razmišljenjem američkog lidera ukazuju na to da američka vojska prisutna ovde (u Nemačkoj) odavno nema ništa zajedničko sa bezbednosnim interesima Nemačke i Evrope. Umesto toga, ona služi interesima američkih vojnih operacija u drugim regionima sveta. I to nema nikakve veze sa NATO-om.

Zašto samo deo, a ne svi?

Stoga je imam sledeće pitanje: zašto će biti povučeno samo 9.500 američkih vojnika, a ne svi? To se dugi niz godina pita veliki broj Nemaca. To je delimično povezano i sa činjenicom da obećanja koja je (bivši predsednik SAD Džordž) Buš dao u proleće 1990. godine (bivšem predsedniku SSSR) Mihailu Gorbačovu nisu održana. O raspuštanju NATO-a nikad se nije razgovaralo, već se radilo o tome da Alijansa postane više politička organizacija, manje zavisna od vojne integracije.

Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Kongresmeni Trampu: Ne povlačiti vojnike iz Nemačke, to bi bio poklon za Moskvu

NATO - politički savez

Najavama o povlačenju Amerikanaca krajem prošle nedelje, prema mom mišljenju, treba pridodati i reči generalnog sekretara NATO-a (Jensa Stoltenberga) da bi NATO trebalo da postane u većoj meri politička alijansa. To može samo da znači da, prema mišljenju Stoltenberga (a samim tim i Trampa), vojna integracija gubi smisao i vrednost. Za Berlin to znači da ne samo da sa njim nisu samo razgovarali o ovom pitanju, već su ga i namerno doveli u zabludu. I pitam se kako će se ta situacija dalje razvijati.

Bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, general Ben Hodžis, izrazio je velike sumnje u intervjuu za list „Tagesšpigl“. On je rekao da ne vidi stvarnu strategiju iza tog plana i smatra da je povlačenje 9.500 najavljenih vojnika uslovljeno političkim razlozima i da je taj broj pao bukvalno „s neba“. Takođe je uveren da ostvarivost tog plana nije proverena na bilo koji način, kao i da je sasvim moguće da će Tramp na kraju i odustati od njega. Da li se slažete s tom procenom?

— To je obična kuknjava generala, koja počinje kad im otmu „igračku“. General Hodžis bi trebalo da se zapita da li se  o tome govori u Sporazumu NATO-a i da li se Nemačka ikada složila da upravo baza u Ramštajnu odigra ključnu ulogu u ubistvima ljudi širom sveta i u ratovima od Jugoslavije do Sirije koji protivreče međunarodnom pravu. Lično nisam čuo ništa slično od generala, uključujući one iz Bundesvera, koji su nezadovoljni time što američki predsednik koristi svoju politiku koju je obećao da će sprovesti tokom izborne kampanje 2016. godine.

Pripadnici američkog ratnog vazduhoplovstva ukrcavaju se u vojni avion u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Američki „grom iz vedra neba“ na Berlin: Ostav za 9.500 vojnika u Nemačkoj

 Amerikanci jednostavno ne žele da se njihovi sinovi i kćeri vrate u svoju domovinu u kovčegu. Oni, poput nas, žele da njihova deca žive. Pre svega, moramo da pazimo da se NATO ne pretvori u globalnu „mašinu agresije“, a poslednjih godina kreće se u tom pravcu.

Bivši predsedavajući vojnog komiteta NATO-a Klaus Nauman smatra da povlačenje trupa iz Nemačke ne bi bilo samo kršenje obaveza u okviru saveza, već i slabljenje celog NATO-a. Pored toga, prebacivanje trupa u Poljsku moglo bi da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu navodno da bude povod da nastavi da povećava sopstvenno nuklearno naoružanje. U Naumanovom izlaganju zvučalo je kao da nisu SAD te koje se jednostrano povlače iz sporazuma i imaju najveći vojni budžet na svetu, već da Rusija postupa agresivno i da namerava da upotrebi nuklearno oružje. Šta Vi mislite o tome?

Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Mediji: Može li Putin imati koristi od povlačenja američkih vojnika iz Nemačke

— Ukoliko se zamislimo nad predlozima Trampa, prvo bi trebalo da pogledamo NATO Sporazum i zapitamo se zašto uopšte postoji Severnoatlantski savez. Kad smo se pridružili NATO-u, nemački parlament je nedvosmisleno konstatovao da se radi o pridruživanju odbrambenom savezu. Nemački Bundestag nikada nije pristao na kvalitativne promene u NATO-u kako bi se započeo rat protiv Jugoslavije. Tako da mogu da kažem samo jedno: ako američki predsednik sada ponovo preuzme i uskladi savez sa Sporazumom NATO, tada bi bivši nemački general, u teoriji, trebalo samo tome da se raduje. U tom smislu dobro razumem Trampa.

Nova „gvozdena zavesa“ u srcu Evrope

Kada je reč o prebacivanju nuklearnog oružja s naše teritorije u Poljsku, postavlja se pitanje da li je Poljska zainteresovana za pojavu nove „gvozdene zavese“ u samom centru Evrope. Pre nego što se za nešto okrivi Rusija, Berlin, Brisel i drugi, trebalo bi da se sete kako su decenijama lagali SSSR, a potom i Rusiju, objašnjavajući zašto NATO nije ispunio i ne ispunjava tada postignute sporazume.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov - Sputnik Srbija
Ruski diplomata za Sputnjik: Na raspoređivanje nuklearnog oružja u Poljskoj sledi iscrpan odgovor

Nauman, kao i lider partije „Levi“ Gregor Gizi upozorili su da će Poljska, nakon razmeštanja američkih vojnika u svojoj zemlji, postati „meta“ Rusije.

Sve je to glupost. Ako Moskva želi nešto da kaže Varšavi, to može to da uradi direktno, a u Berlinu joj nisu potrebni „posrednici“. Dakle, ovo je, prema mom mišljenju, „pucanj u prazno“. Vidimo beskompromisni stav Poljske, decenijama usmeren protiv gasovoda i naftovoda između Rusije i Nemačke, koji je bukvalno uslovljen na genetskom nivou. To su takođe stvari na koje je nemoguće „zažmuriti“ održavajući dobrosusedske odnose.

— Kakav razvoj situacije očekujete u bliskoj budućnosti? I koji bi, prema Vašem mišljenju, bio najprihvatljiviji stav nemačke vlade?

Bukvalno na svakom koraku se primećuje da nemačka vlada sarađuje sa vojnom koalicijom u Vašingtonu, usmerenom protiv američkog predsednika. To su iste snage koje su proteklih decenija izazivale sve više ratova. To su sve „Obame, Soroši, Klintoni“ i svi ostali - i oni apsolutno ne kriju svoje ciljeve. Dovoljan je samo jedan pogled u novine da se primeti kako se Berlin sprema na okršaj sa „trampovskim“ Vašingtonom. Ako Berlin ne može da prihvati i uvaži rezultate demokratskih izbora, onda on mora da snosi i odgovornost za posledice toga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala