Mediji: Može li Putin imati koristi od povlačenja američkih vojnika iz Nemačke

Pratite nas
Od eventualnog povlačenja američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj  velike koristi će imati ruski predsednik Vladimir Putin, piše nemački list „Zidojče cajtung“ i dodaje da će šef Bele kuće Donald Tramp tim potezom zapravo Putinu učiniti uslugu.

S druge strane, korist od povlačenja američkih snaga mogle bi da imaju i istočnoevropske članice NATO jer bi upravo na njihovoj teritoriji američko prisustvo moglo da se pojača, konstatuje istovremeno list.

„Zidojče cajtung“ piše da Tramp konstantno kritikuje Nemačku zbog toga što i suviše malo sredstava izdvaja za odbranu i već je više puta pretio da će povući deo američkog kontingenta iz te zemlje.

Sada bi mogao da pređe s reči na dela, navodi se u članku i precizira da Tramp, prema raspoloživim informacijama, namerava da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj za 9.500, kao i  da ograniči broj američkih vojnika koji mogu da se istovremeno nalaze u Nemačkoj na 25 hiljada umesto 52 hiljade, koliko je trenutno dozvoljeno.

Ako se plan ostvari, kakve su posledice?

Ovaj drugi korak mogao da bi da ima znatno ozbiljnije posledice nego prvi, navodi bivši komandant američke kopnene vojske u Evropi Ben Hodžis ali i bivši američki ambasador u NATO Ivo Daalder.

To bi značilo da Vašington ne može da prebacuje velike kontingente u Nemačku na manevre. Moraće da se zatvaraju vojni objekti, posebno štabovi i logistički centri.

Pored toga, Tramp ima u planu da smanji američko prisustvo i u Avganistanu  što takođe može imati za posledicu smanjenje vojne infrastrukture u Nemačkoj, jer upravo u tamo se nalaze najveće i tehnološki najsavremenije američke baze.

U nekim od njih je moguće čak održavati tenkovske i vazdušne manevre uz upotrebu bojeve municije, što je u Evropi prava retkost.

Za sada, navodi se u članku, nije poznato koje će jedinice biti obuhvaćene ovim planovima, ali stručnjaci pretpostavljaju da se to pre svega odnosi na snage stacionirane u Severnoj Rajni Vestfaliji, Rajna-Palatinatu i Bavarskoj.

Svi vojni objekti koji se tamo nalaze predviđeni su za prebacivanje dodatnih američkih kontingenata u Evropu u slučaju krize.

Da ne bi bila dovedena u pitanje sposobnost SAD i NATO za operativni rapoređivanje  te jedinice će morati da zamene slične strukture u drugih zemljama.

List, međutim, podseća da je Tramp ranije najavljivao smanjenje kontingenata u Siriji, Južnoj Koreji, Japanu ali da nije ispunio svoje pretnje.

U Americi puno je onih koji kritikuju novu Trampovu inicijativu i smatraju da će taj korak biti usluga Putinu.

Čemu se nadaju Poljska i baltičke zemlje

U Vašingotnu svoju odluku pravdaju time da su Evropljani, pod pritiskom Bele kuće, ojačali svoju odbarnu te da je sada moguće smanjiti američko prisustvo.

S druge strane, Poljska se nada da će upravo na njenu teritoriju uputiti dodatne jedinice američkih snaga radi jačanja istočnog boka Alijanse.

Ipak, ukazuje list, biće vrlo teško usaglasiti raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama sa Osnivačkim aktom Rusija-NATO.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala