Američki ugao: Rusija najspremnija za zauzimanje Arktika

© Sputnik / Roman Denisov / Uđi u bazu fotografijaNuklearni ledolomac "Arktik"
Nuklearni ledolomac Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je jedna od zemalja koje su najbolje pripremljene za zauzimanje Arktika zahvaljujući njenim ledolomcima, piše „Nešenl Interest“ i posebno skreće pažnju na nuklearne ledolomce poput „Arktik“.

Izdanje podseća da je prvi ledolomac tipa „Arktik“ napravljen početkom 1970-ih godina, kada je porinuto šest brodova. Ruski ledolomac „Arktik“ ima dvostruki trup, a debela čelična obloga omogućava mu da probija led, pri čemu trup ostaje očuvan u potpunosti. Prostor između njih služi za raspoređivanje balasta u obliku morske vode, piše „Nešenal Interest“.  

Ono što ruske ledolomace čini jedinstvenim u svetu je pramac. Za razliku od drugih brodova, pramac nije uzak i šiljast, već zaobljen, što brodu omogućava da se izdigne na led i da ga razbije odozgo. Ledolomac, u suštini, staje na led i ostaje na njemu dok se led „ne preda“. On je u stanju da probije led debljine dva do tri metra.

Američki ledolomac Polarna zvezda na Antarktiku - Sputnik Srbija
Američki mediji: „Pretnja“ Rusije i Kine ─ okidač za gomilanje Trampovih ledolomaca na Antarktiku

U članku se opisuje i nuklearni pogon ledolomca, zahvaljujući kojoj „Arktik“ ima gotovo neograničen domet kretanja i ne treba mu dopunjavanje goriva.

Ko ima šansu da osvoji Arktik?

List piše da će svaka zemlja koja je zainteresovana za Arktik morati da lomi led, a da će pobednica biti ona koja prva uspe. Istovremeno, „Nešenal Interest“ ističe da Moskva u tome ima velike prednosti.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp je ove nedelje naložio da se izradi program za izgradnju ledolomaca za Arktik i Antarktik. On je naredio da se izgrade najmanje tri teška ledolomca, a do tada će istražiti mogućnost iznajmljivanja ledolomaca od partnera za naredne godine.

Rusi na Arktiku: Polarna istraživanja nisu više samo naučni poduhvati, jer se sada pomera ka ekonomskom aspektu - Sputnik Srbija
Kremlj: Katastrofa na severu Rusije neće uticati na naše planove za osvajanje Arktika

I portal „Difens njuz“ je svojevremeno pisao da je američki lider naložio da se do 2029. godine izgradi flota ledolomaca kako bi se „osiguralo stalno prisustvo“ SAD na Arktiku i Antarktiku. Portal navodi da je ta odluka šefa Bele kuće još jedan u nizu znakova zabrinutosti američkih vlasti zbog „pretnji“ Rusije i Kine.

Podsetimo, u novembru 2019. američki mediji su pisali da Rusija vodi u trci u naoružanju unutar Arktičkog polarnog kruga, ostavivši Sjedinjene Američke Države iza sebe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala