Kremlj: Katastrofa na severu Rusije neće uticati na naše planove za osvajanje Arktika

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRusi na Arktiku: Polarna istraživanja nisu više samo naučni poduhvati, jer se sada pomera ka ekonomskom aspektu
Rusi na Arktiku: Polarna istraživanja nisu više samo naučni poduhvati, jer se sada pomera ka ekonomskom aspektu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vanredna situacija zbog izlivanja dizel-goriva u Noriljsku neće uticati na planove Rusije za osvajanje Arktika, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne mislim da će to (situacija u Noriljsku) uticati na planove Rusije. Ti planovi su kao i pre ambiciozni. Osvajanje Arktika je neophodno za razvoj naše ekonomije i socijalne sfere. To su veliki planovi i oni će se, naravno, i dalje realizovati, ali uz strogo poštovanje svih ekoloških normi i pravila – ekonomskih i tehnoloških“, izjavio je Peskov za novinare.
Izlivanje dizel goriva u Noriljsku - Sputnik Srbija
Snimci iz svemira katastrofe u Sibiru: 200.000 kvadratnih metara pod dizelom /foto/

Pre više od nedelju dana u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije došlo je do dehermetizacije rezervoara sa dizel-gorivom, što je prouzrokovalo izlivanje 21.000 tona naftnih derivata u reku. Vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte. Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine (Rosprirodnadzor) šteta izazvana izlivanjem dizel-goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku vanrednom situacijom federalnog karaktera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala