Američki mediji: „Pretnja“ Rusije i Kine ─ okidač za gomilanje Trampovih ledolomaca na Antarktiku

CC BY 2.0 / Flicker / Coast Guard News / Američki ledolomac "Polarna zvezda" na Antarktiku
Američki ledolomac Polarna zvezda na Antarktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se do 2029. godine izgradi flota ledolomaca kako bi se „osiguralo stalno prisustvo“ SAD na Arktiku i Antarktiku, piše „Difens njuz“, pozivajući se na memorandum američkog lidera. Portal navodi da je ta odluka šefa Bele kuće još jedan u nizu znak zabrinutosti američkih vlasti zbog „pretnji“ Rusije i Kine.

„Difens njuz“ ističe da je Trampov memorandum još jedan simbol zabrinutosti američkih vlasti time da bi potezi Rusije i Kine na Arktiku mogle da ugroze izuzetno značajne elemente odbrane, kao što je strateški važan prolaz za ruske podmornice i brodove između Islanda, Grenlanda i Ujedinjenog Kraljevstva.

Šta sadrži Trampov memorandum?

Prema navođenju portala, veliki deo tog plana već se realizuje. Primera radi, Amerika trenutno gradi tri teška polarna ledolomca.

Pored toga, memorandum sadrži poziv na „procenu proširenih mogućnosti eksploatacije i očekivanih propartnih troškova“ kako za teške, tako i za srednje ledolomce, za koje još uvek nije zaključen ugovor. Takođe se predlaže da se proanalizira „maksimalna upotreba“ svakog takvog ledolomca, kako bi se „podržali ciljevi nacionalne bezbednosti“.

Ruski atomski ledolomac na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija
Šta smera Amerika na Arktiku

Dokument sadrži zahtev da se predstave opcije za korišćenja ledolomaca srednje klase na Arktiku za „čitav spektar zadataka nacionalne i ekonomske bezbednosti (uključujući učestvovanje u istraživanju i eksploataciji resursa, polaganje i servisiranje podvodnih kablova)“.

Kako piše list, pomenuti dokument je upućen američkom Stejt departmentu, Pentagonu, Ministarstvu unutrašnje bezbednosti, Ministarstvu trgovine i budžetskoj administraciji Bele kuće.

Ruski ugao: Ledolomci neće pomoći SAD da zauzmu Arktik

Vojni dopisnik Aleksandar Žilin je za televiziju „Zvezda“ izjavio da izgradnja američkih ledolomaca za Arktik i Antarktik ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju, jer se ona već utvrdila u tom regionu.

„Mi smo se snažno učvrstili na Arktiku. Američki ledolomci u osnovi ne mogu ništa da reše“, istakao je on.

Govoreći o tri ledolomca koja grade Sjedinjene Američke Države, on je naveo da ni oni ne predstavljaju pretnju za Rusiju i da ni „uz njihovu pomoć Amerikanci neće zauzeti Arktik“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala