Srpsko pitanje glavno u predizbornim trkama u regionu /video/

© Sputnik / Dejan SimićSrpske zastave na ulicama Banjaluke
Srpske zastave na ulicama Banjaluke - Sputnik Srbija
Pratite nas
U izbornoj godini za većinu država bivše Jugoslavije kao jedna od tema predizbornih trka nameće se srpsko pitanje, najviše u Crnoj Gori, dok u Hrvatskoj ovoga puta nije u prvom planu, jer je i broj Srba u toj zemlji sve manji.

Izbori će ove godine biti održani u pet država bivše Jugoslavije. U Srbiji se bira novi sastav parlamenta 21. juna, građani Hrvatske izlaze na birališta 5. jula, a u Makedoniji je dogovor o tačnom datumu izbora za Sobranje odložio ponovni rast broja zaraženih virusom korona. Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani na jesen, dok Bosnu i Hercegovinu u novembru očekuju lokalni izbori, obično ništa manje napeti od parlamentarnih.

Najveći broj otvorenih pitanja koja opterećuju odnose u regionu, vezana su za istoriju i bivšu Jugoslaviju, a srpsko pitanje prisutno je manje ili više u svim izbornim trkama, kaže karijerni diplomata u penziji Zoran Milivojević.

Srpsko pitanje nezaobilazno

Srpska pozicija je takva da dominira u regionu i bez srpske teme u regionu se stvari ne mogu rešavati. Istovremeno, srpsko pitanje je jedino otvoreno, jer neki su dobili države koje nisu imali nikad u istoriji, a neki su ga rešili na štetu srpskog naroda“, objašnjava Milivojević u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milov režim srlja u grešku koja će mu se vratiti kao bumerang

On konstatuje da je srpsko pitanje u Hrvatskoj obično nezaobilazni deo unutrašnje politike, dok je u Crnoj Gori ono tek nedavno otvoreno preko položaja Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, kada se „predsedniku Milu Đukanoviću dogodio narod, ali ne kao svojevremeno na žutim gredama, nego zaista“.

Rasplet u Crnoj Gori zavisi od dva faktora

Rasplet u Crnoj Gori, po mišljenju Milivojevića, zavisiće od dva faktora: da li je Đukanović rešen da ide do kraja u sukob sa sopstvenim narodom i SPC i što je možda i značajnije, da li će se nastaviti litije.

Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije: Čim bude moguće obnovićemo litije /video/

„Ključno je da li će biti nastavljena odlučnost naroda i odbrana položaja SPC i uopšte položaja srpskog naroda. Od toga će zavisti i ponašanje stranog faktora“, ocenjuje Milivojević.

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Milun Zogović ne veruje da se sukob vlasti i SPC može rešiti dijalogom.

„Crnogorski režim ne ulazi blagonaklono u taj dijalog, niti s iskrenim namerama. To je pokušaj da se održi status kvo i da se u takvom ambijentu pokušaju ukrasti još jedni izbori“, rekao je Zogović.

On iznosi i svoje viđenje insistiranja Podgorice da zalaganje Srbije za zaštitu prava Srba u Crnoj Gori proglasi za mešanje u crnogorske unutrašnje poslove.

„U pitanju je klasična zamena teza, koja je javna reprodukcija skrivenog zajedničkog poduhvata Zagreba, Tirane, Sarajeva, Prištine, Skoplja i na žalost, zvaničnog Montenegra, koji žele da od Srbije stvore faktor nestabilnosti kako bi u svojim državama neometano mogli da sprovode neprijateljski odnos prema svemu što ima srpski predznak i prema građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi, a žive u tim državama“, navodi poslanik DF-a.

U Crnoj Gori je, naglašava on, prisutna i želja vlasti da izvrše asimilaciju Srba u susret popisu 2021, zbog čega se stvara lažni ambijent ugroženosti države od zvaničnog Beograda.

Očekivanja Srba u Severnoj Makedoniji

Opisujući predizbornu klimu u Severnoj Makedoniji, Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i poslanik Sobranja, ističe da su svi problemi u toj zemlji vezani za prošlost, od imena, preko istorije, jezika, pa do Tiranske platforme, odnosno albanskih planova.

Ali Ahmeti - Sputnik Srbija
Ahmeti: Vreme je da Albanac bude premijer Severne Makedonije
„Što se tiče Srba, činjenica je da je na teritoriji Makedonije više srpskih glava ispod zemlje nego na zemlji, ali i da imamo bogato kulturno nasleđe, jer su većina hramova ovde zadužbine srpskih vladara“, objašnjava Stoilković.

On podseća da su izbori triput odlagani, jer je aktuelna vlast, kako kaže, vodila kampanju tokom pandemije umesto da se bori protiv korone, a rezultat je rast broja zaraženih.

„Vladajuća partija je brže-bolje htela na korona izbore i popela se na talas borbe protiv epidemije, računajući da će je on izbaciti na čistu površinu i da će imati bolju poziciju pred izbore. Ali kad se popnete na talas, on može da vas izbaci na mirno žalo, a može i da vas razbije o stenu. U ovom slučaju vladajuća politička garnitura razbijena je o stenu“, ocenjuje Stoilković.

Kako napominje, o datumu izbora odluka treba da bude doneta konsenzusom svih partija, gde se opozicija i te kako pita. Ipak, dodaje, to će najviše zavisiti od političkih partija Albanaca, koji su „političke gazde u Skoplju“.

Kad je reč o prognozama, Stoilković veruje da će opozicioni VMRO-DPMNE na narednim izborima izvojevati ubedljivu pobedu, a kako kaže, samo je pitanje koliki će biti ucenjivački potencijal albanskih partija, dok u vezi sa očekivanjima Demokratske partije Srba kaže:

„Mi smo u koaliciji sa VMRO-DPMNE. S obzirom na činjenicu da imamo visoka dobitna mesta na listama, očekujem da budemo zastupljeni u vladi na najvišem nivou, a to znači da imamo ministra.“

Srbi za Hrvatsku sve manji problem jer ih je sve manje

U osvrtu na predizbornu trku u Hrvatskoj, Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, kaže da na ovim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj srpsko pitanje nije glavno jer su ga, kako sa žaljenjem konstatuje, Hrvati manje-više rešili.

Vukovar - Sputnik Srbija
Nova politička opcija u Vukovaru, za Srbe gora i od lokalnog HDZ
„Davno su Franjo Tuđman i ostali zacrtali program da svedu Srbe na manje od tri odsto. Na popisu iz 2011. bilo je 4,36 odsto Srba. Idućeg proleća je novi popis i sve procene govore da će plan biti premašen i da su već sada Srbi svedeni na manje od tri procenta“, navodi Štrbac.

Procenjujući šanse vodećih stranaka na izborima, Štrbac ističe da su HDZ i „Restart koalicija“ okupljena oko SDP-a u tesnoj trci, a da postoji i treća partija, Domovinski pokret pevača Miroslava Škora, koji je pokupio od HDZ-a „sve što je desnije od desnog centra“.

„Pitanje je samo s kim će Škoro. Smatra se da ni HDZ ni SDP neće moći samostalno da formiraju vlast. Škorini će odlučiti“, predviđa Štrbac, ali i podseća na tri mesta koja po ustavu pripadaju srpskoj manjini, pa su Srbi ranije često umeli da budu jezičak na vagi.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac očekuje da će njegova stranka osvojiti sva tri mesta u Saboru namenjena za Srbe.

„SDSS će dobiti ta tri mandata, a onda ćemo nakon toga videti ko će biti relativni pobednik ovih izbora. Što se tiče same kampanje, osim desnih stranačkih blokova, druge stranke poput HDZ-a I SDP-a nemaju u fokusu niti Srbe u Hrvatskoj, niti Srbiju, dok stranke koje su desne ili ekstremno desne orijentacije na tome grade svoju kampanju, posebno na našoj stranci. Ali progurali smo i gore kampanje, pa ćemo pregurati i ovu“, poručuje Pupovac.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala