Nova politička opcija u Vukovaru, za Srbe gora i od lokalnog HDZ

© AP Photo / Darko VojinovicVukovar
Vukovar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napustio je Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), uz izgovor da ni „nikada i nipošto“ ne bi bio u koaliciji sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom.

Penava je poznat kao veliki protivnik svega što je srpsko, a ovaj korak je napravio samo nekoliko dana pošto je premijer Hrvatske Andrej Plenković raspisao parlamentarne izbore za 5. jul ove godine.

Izvori iz Vukovara bliski HDZ tvrde da je Penava „namirisao“ da HDZ neće dobiti ove izbore i da je zog toga rešio da do poslaničkog mesta u Saboru stigne sa svojom novom strankom, a preko leđa - Srba. 

Put do vlasti preko gaženja Srba

Srđan Kolar predsednik gradske organizacije SDSS Vukovara za Sputnjik kaže da je ovaj potez Penave na neki način očekivan iako je mandat za gradonačelnika Vukovara osvojio na listi HDZ. U svakom slučaju on će po zakonu ostati na čelu Vukovara, ali ne kao član HDZ, sve do lokalnih izbora iduće godine, osim ako ne da ostavku.

„Poruka Penave je da u slučaju da postane saborski poslanik, nikako ne bi išao u koaliciju sa SDSS na državnom nivou. On je izašao iz HDZ ali je ostao na vlasti Vukovaru kao nezavisni gradonačelnik, a sa njim je otišlo iz HDZ još 10 poslanika. Drugim rečima, svi poslanici HDZ u Vukovaru,“ objašnjava Kolar.

HDZ prvi put nije vlast u Vukovaru

Striktno, ovaj postupak Penave za grad Vukovar ne znači ništa u smislu funkcionisanja vlasti jer on i dalje ima većinu u parlamentu uz pomoć koalicionih partnera.

 

© AP Photo / Darko VojinovicProtest protiv ćirilice u Hrvatskoj
Nova politička opcija u Vukovaru, za Srbe gora i od lokalnog HDZ  - Sputnik Srbija
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj

„Jedino što se ovde desilo je to da HDZ po prvi put nema vlast kao stranka u Vukovaru. HDZ je politički simbol nezavisne Hrvatske. Za njih je Vukovar, kao i za osnivača HDZ Franju Tuđmana, uvek bio simbol. Ovo je sigurno za tu stranku veliki politički udarac posebno jer je došao u vreme parlamentarnih izbora“ napominje Kolar.

S druge strane, naš sagovornik ne sumnja da će se HDZ kao velika stranka konsolidovati i verovatno izabrati neko novo rukovodstvo u Vukovaru. Kolar, čija je stranka u opoziciji u Vukovaru, napominje da stvari između Penave i Srba nikad nisu dobro stajale, pa tako očekuje da će se njegova kampanja za Sabor bazirati upravo na toj nacionalnoj liniji.

Ni Tuđman mu nije svet

„Njemu je ovo drugi mandat kako je na čelu Vukovara, i od tada, iako mi brojimo trećinu grada, imamo ozbiljnih problema. Dobijamo znatno umanjena sredstva. Pokušavaju da na svakom mogućem projektu koji se odnosi na Srbe smanje finansijska izdavanja, kao što se ni neka druga prava nama Srbima ne ispunjavaju“, dodaje on.

Kolar podseća na samo jedan detalj - nepoštovanje dvojezičnosti, iako je Ustavni sud doneo presudu o tome, što je samo dokaz kakav odnos Penava ima prema Srbima.

Kolar sumnja da će gradonačelnik Vukovara postići neki uspeh time što je izašao iz HDZ jer iza sebe neće imati veliku stranku kao što je do sada bio slučaj. Ali, Kolar kaže da može da se desi da Penava do lokalnih izbora iduće godine okupi svu desnicu oko sebe kako bi opet ostao na čelu Vukovara, ako ne prođe u Saboru. U tom slučaju, dodaje on, život Srbima u Vukovaru tek bi bio težak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala