Kuči dočekali mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija trobojkom od 70 metara /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Vladimir PavićevićZastava u Kučima
Zastava u Kučima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mošti Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save, prvi put nakon 164 godine stigle su u Kuče. Svetu liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Kuči su dočekali mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Episkop Joanikije: Sve ukazuje da je atentat u Beogradu naručen iz Crne Gore /video/

Mitropolit Amfilohije kazao je da se današnji praznika Spasovdan ne zove tako slučajno, jer sve što je Bog rekao od Adama i Eve do svetih proroka i što je Gospod govorio svetim mučenicima, bila je priprema javljanja njega kao Spasitelja i spasenja čoveka i sveta.

On se posebno osvrnuo na današnji događaj, jer su u Kuče po prvi put nakon 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save.

Mitropolit je podsetio da je Sveti Sava ostavio kao svoga zamenika u Žiči Svetog oca Arsenija, izabravši ga između svih ostalih monaha, prenosi „In4s“.

„Sveti Arsenije je zaista nastavio delo Svetog Save u našem narodu“, kazao je Amfilohije i takođe podsetio da je on i prvi koji je preneo sedište arhiepiskopije Žičke i tako započeo Pećku patrijaršiju.

„Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Čudesa su se događala na njegovim moštima. Ostalo je predanje da je na njegov ćivot pčela napravila pčelinjak“, kazao je mitropolit.

© Sputnik / Nebojša PopovićZastava u Kučima
Kuči dočekali mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija trobojkom od 70 metara /foto/ - Sputnik Srbija
Zastava u Kučima

Govoreći o tome kako su mošti Svetog Arsenija kroz vekove često bile premeštane na prostoru Srbije i Crne Gore, mitropolit je podsetio i da su između ostalog takođe bile i u Kučima na Medunu do 1856.

„Velika tragedija i pohara Kuča koja se dogodila, bila je i pohara moštiju Svetoga Arsenija“, kazao je mitropolit i dodao da su one nakon toga prenete u manastir Ždrebaonik u Bjelopavlićima.

„Daj Bože da od Kuča nauče svi Crnogorci i da se ponovo svi uputimo pravim putem kojim su naši preci išli kroz vekove. I da Sveti Arsenije pomiri Kuče posle pohare 1856. godine sa ostalima Crnogorcima“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Premijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Marković: Sankcionisaćemo svaki nasrtaj na ugrožavanje stabilnosti i nezavisnosti Crne Gore

On je dodao da se danas nažalost preko onih koji vladaju Crnom Gorom, povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački.

„Oni koji poriču Svetoga Savu, poriču i Svetoga Arsenija. Oni obezboženi i obeskorenjeni pokušavaju da stvaraju satanske zajednice. Da grade budućnost na raskolima, poharama i mržnji, a ne na isceljenju zloga i opakoga duha“, upozorio je Amfilohije i kazao da će se mošti vratiti u Ždrebaonik, a da će prethodno biti kratko i u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na kraju besede on je zaključio da je dolazak Svetoga Arsenija od ogromnog značaja i za Kuče, ali i za sve nas.

„Neka gospod Blagoslovi Kuče“, kazao je mitropolit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala