Marković: Sankcionisaćemo svaki nasrtaj na ugrožavanje stabilnosti i nezavisnosti Crne Gore

© Sputnik / Nebojša PopovićPremijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini Crne Gore
Premijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je da su svi pokušaji i nasrtaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore uzaludni i da će biti sankcionisani.

Marković je odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, rekao da ti pokušaji nijesu ništa češći sada, nego su samo vidljiviji, jer su, kako je naveo, odraz panike i nervoze „jer uspjeh naše politike leži u razvoju demokratskim standardima, čemu su oni odavno okrenuli leđa, jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama niti sama sebi prepuštena“.

„Uzaludni su nasrtaji, namjerno kažem nasrtaji, ne pokušaji, jer su pokušaji blaga riječ za sve ono sa čim smo se suočavali 1997. i 1998, 1999. i 2000, pa 2006. i 2016“, kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića, kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore.

Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno, jer „Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili 20 godina“, kazao je Marković i dodao da odluke Vlade nijesu odluke ni protiv koga, kao što nije ni odluka o otvaranju granica.

Poslanik DPS-a: Rusija i Beograd imaju za saradnike 90 odsto opozicije

Poslanik DPS-a Dragutin Papović, postavljajući pitanje premijeru Dušku Markoviću, kazao je da vlast u Crnoj Gori trpi pritiske da Crna Gora odustane od vođenja svoje samostalne politike, a kao dokaz za to naveo je da su se predsjednik Srbije i srpski patrijarh dva puta sastali kako bi diskutovali o dešavanjima u Crnoj Gori.

„Ako to nije evidentan spoljnopolitički pritisak, onda ne znam šta je. Jedan govori da je Crna Gora kao nekadašnja NDH“, rekao je Papović. On je takođe ustvrdio da je „glavni kreator ove politike vlast iz Moskve“ a kao „dokaz“ naveo izjavu Marije Zaharove, koja je kazala da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ima destruktivni uticaj na pravoslavni svijet.

„Rusija i Beograd ima za saradnike 90 odsto opozicije“, kazao je Papović.

DF neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu

Milan Knežević - Sputnik Srbija
Knežević: Milo Đukanović stvara „kosovsku pravoslavnu crkvu“ /video/

Milan Knežević (DF) pitao je Markovića koji novčani iznos za borbu protiv virusa korona su građanima i državi donirali Milo Đukanović, Blažo Đukanović, Aco Đukanović i Ana Kolarević.

„Prvi put sa nanogicom u parlamentu postavljam pitanje. Vi malo-malo tražite nevidljive i vidljive neprijatelje crnogorske nezavisnosti, iako čitav svijet i cijela Crna Gora vide da ste vi najveći neprijatelji države“, kazao je Knežević i dodao da su prošle sedmice vidjeli koliko košta crnogorska nezavisnost — 20 evra, od čega 15 evra za gorivo, a pet za točeno pivo.

Posebna je priča, kako je naveo, promovisanje kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona na Javnom servisu.

„Vi i Milo Đukanović utrkujete se u antisrpstvu. Mene su prije često pitali ko je bolji od vas dvojice, a ja se sada pitam ko je gori od vas dvojice i prijetite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gdje su kandidati prepisivali na testovima, gdje su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se vjerujem i razmišlja u određenim državnim strukturama“, kazao je Knežević.

On je dodao da DF nema namjeru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali da neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

„Ako to želite, imaćete sukobe da DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite, spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funkcionišete na podjelama“, poručio je Knežević.

Marković: Tek ujutru sam saznao da je uhapšen vladika Joanikije i sveštenici

U ime posebnog kluba poslanika, Goran Danilović je premijera Markovića pitao na koji napad je mislio kad je 14. maja na vanrednoj konferenciji rekao da je Crna Gora izložena brutalnom napadu koji može da ima nesagledive posljedice po zdravlje građana.

© Sputnik / Nebojša PopovićPremijer ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno.
Marković: Sankcionisaćemo svaki nasrtaj na ugrožavanje stabilnosti i nezavisnosti Crne Gore - Sputnik Srbija
Premijer ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno.

Danilovića je takođe interesovalo koji pojedinac, grupa ili organizacija je pokrenula te brutalne napade.

„Da li ste, s tim u vezi, Vi sredili da nakon svetovasilijevskog hoda ulicama Nikšića bude priveden vladika Joanikije, kao i osam sveštenika, uz naređenje da episkop budimljansko-nikšićki po svaku cijenu bude ’transportovan‘ policijskom ’maricom‘“, pitao je Danilović.

„Prestao sam da uzimam za ozbiljno vaš pristup politici, iako je nekada bilo drugačije. Na prve znake popuštanja virusa među prvima ste izašli da podstičete devastaciju i podrivate postignuto“, rekao je premijer Marković, koji je odgovarajući Daniloviću rekao da „država mora obezbijediti jednaka prava i slobode za sve, ali je obaveza vlade i da se prava drugih ne ugrožavaju od strane drugih“.

U vezi sa hapšenjem vladike Joanikija i nekoliko sveštenika, Marković je rekao da premijer ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno.

„To je stvar nadležnih institucija. Tek sjutradan ujutru sam dobio informaciju da je tužilac odredio zadržavanje za nekoliko sveštenika“, kazao je Marković.

„Za razliku od vaše tišine, više puta sam razgovarao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, zabrinut za ono što će se desiti i o tome kakva se manipulacija može desiti u Nikšiću. Sa mitropolitom sam bio u kontaktu i prije i nakon hapšenja. Nije tačno da sam naredio, da sam znao, a koliko sam bio opterećen tom situacijom, govori činjenica kada sam dobio informaciju o tom događaju. Nemojte me stavljati u mračne odaje“, rekao je Marković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala