Šta je pokazala ruska ratna mornarica u vežbama sa sirijskom vojskom u Tartusu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinolovac „Ivan Antonov“ na Glavnoj pomorskoj paradi povodom Dana ruske mornarice u Sankt Peterburgu.
Minolovac „Ivan Antonov“ na Glavnoj pomorskoj paradi povodom Dana ruske mornarice u Sankt Peterburgu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U zajedničkim vojnim vežbama ruske i sirijske mornarice, održanim na Sredozemnom moru, ruska Ratna mornarica potvrdila svoj visoki borbeni potencijal u borbi protiv terorista u Siriji, ističu ruski eksperti, dodajući da ovakvi manevri omogućavaju uspostavljanje borbene koordinacije ruske i sirijske vojske u vodama strateški važne luke „Tartus“.

Govoreći o značaju ovih vežbi, vojni stručnjaci ističu da je stalno prisustvo ruskih ratnih brodova u ovoj regiji garancija bezbednosti na istočnom Mediteranu.

Vojni ekspert Vasilij Dandikin naglašava značaj učešća najnovijih ruskih brodova, koji su, prema njegovim rečima, položili ispit i zaslužili svaku pohvalu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu otkrio šta je najveća pretnja za vojnu bezbednost Rusije

„Naravno, glavne snage koje su učestvovale u vežbama su naši brodovi – kateri i minolovac ‘Ivan Antonov’. Ovo je najnoviji minolovac koji je ušao u Crnomorsku flotu iz Sankt Peterburga, gde je i porinut. Njegov korpus je napravljen monolitno, od monolitne stakloplastike, fiberglasa i to je jedinstven brod. Korpus minolovca nema magnetno polje, što proširuje njegove mogućnosti otkrivanja raznih mina. Takođe je jedinstven po opremi za detekciju mina i po mogućnostima daljinskog upravljanje autonomnim uređajima koji su na njemu, uključujući i one za otkrivanje diverzionih snaga“, kaže Dandikin.

Što se tiče „Raptora“, dodaje ekspert, to je veoma brzi patrolni brod.

„To je tipičan protivdivezantski kater, opremljen svim potrebnim oružjem i koji ima sve mogućnosti za otkrivanje diverzanata. Mislim da možemo biti sigurni da je zahvaljujući takvim savremenim brodovima, i što je najvažnije - zahvaljujući obučenosti naših vojnih mornara, luci ’Tartus‘ obezbeđena puna zaštita", zaključio je Dandikin.

Zajednički manevri jačaju saradnju

Rusija i Sirija su 2017. godine potpisale sporazum o Tartusu na 49 godina. U ovom trenutku grupa ruskih brodova nalazi se u istočnom delu Sredozemnog mora na obali Sirije, dok je na obali luke Tartus smeštena ruska vojno-pomorska baza. 

Admiral Makarov - Sputnik Srbija
Ruska fregata u Sredozemnom moru ispalila „Kalibre“

„Još ranije, u sovjetsko doba, mi smo održavali zajedničke vojne vežbe. I sada, uprkos ograničenim mogućnostima sirijskih mornaričkih snaga, jer je sva pažnja u Siriji posvećena kopnenoj komponenti, oni učestvovuju u tim antiterorističkim vežbama. To je povezano sa činjenicom da je situacija u toj zoni trenutno vrlo ozbiljna – i oganj koje ostaje u Idlibu i u određenoj meri teški odnosi sa Turskom“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Vasilij Dandikin.

Likvidacija diverzanata u Tartusu

Zajednička taktička vežba Ratne mornarice Sirije i ruske Ratne flote održana je u akvatoriji ruske vojne baze Tartus. Tokom zajedničkih manevara razrađena je jedinstvena odbrana, a zadatak je bio zarobiti diverzante koji su planirali napad na strateški važnu luku i koji su na dnu mora postavili improvizirane eksplozivne naprave.

Za svega nekoliko minuta od uzbune podignute su protivdiverzantske jedinice i tehnika, izvršeno je granatiranje, ronioci su uskočili u vodu sa katera „Raptor“ i pristupili aktivnoj potrazi za diverzantima.

Ruski minolovac  - Sputnik Srbija
Rusija predstavlja najnoviji brod-minolovac 29. januara

Dva diverzanta su likvidirana, a još dvojica su zarobljena i odvedena na obalu, gde ih je čekala ruska vojna policija.  

Plovni put za čamce čistio je jedan od najnovijih ruskih minolovca „Ivan Antonov“. Njegova posada otkrila je nekoliko podvodnih i plutajućih mina i uništila ih.

U vežbama su, takođe, učestvovali i minolovci i raketni brodovi sirijske mornarice.

Načelnik vojne baze „Tartus“ Vjačeslav Rodionov je istakao da su svi ciljevi planirane vežbe ostvareni, a da su sirijska i ruska mornarica spremne za zaštitu i odbranu pomorske baze Tartus.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala