Rusija predstavlja najnoviji brod-minolovac 29. januara

© SputnikRuski minolovac
Ruski minolovac  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnoviji ratni brod za protivminska dejstva napustio je radionicu pošto je napravljen trup, i biće porinut 29. januara u Sankt Peterburgu.

Posada minolovca je već prošle nedelje krenula na vežbe u gradu belih noći.

„Jakov Beljajev“ je četvrti brod u seriji, koji pripada projektu 12700. Glavni minolovac, deo projekta „Aleksandar Obuhov“, prebačen je u rusku mornaricu 2016. godine, a dve godine kasnije i brod „Ivan Antonov“. Treći brod „Vladimir Jemeljanov“ se testira na Baltiku. Brodovi ovog projekta pokazali su se kao pouzdani i sposobni da efikasno obavljaju zadatke.

Novi brod je nazvan u čast heroja Sovjetskog Saveza Jakova Ilarionoviča Beljajeva, mornara 355. zasebnog bataljona marinaca Pacifičke flote. Trup broda napravljen je od monolitne staklo-plastike. Namenjen je borbi protiv svih vrsta savremenih mina. Ima zapreminu 890 tona, dugačak je 62 metra, širok 10 metara, a brzina uranjanja mu je tri metra. Postiže brzinu između 16,5 čvorova i 30,5 kilometara na čas i može da primi više od 40 ljudi.

Minolovac je opremljen najnovijim sonarnim stanicama, koje se nalaze na samom brodu i na podvodnim aparatima, kojima se upravlja uz pomoć upravljača, a takođe ima i automatizovani sistem za detektovanje mina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala